Зелено

Дайте лично име на стайните цветя и те ще полудеят от цъфтене

Цветята виждат, слушат и чувстват

28.10.2012г. / 12 28ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Всички растения могат да виждат, слушат и чувстват със своите сетива, което само екстрасенсите могат да потвърдят.

Далече от учебникарските съвети за отглеждане на цветя, освен знанията по поливане, торене и най-доброто разположение на цветето у дома, бабите ще кажат, че растенията имат нужда от ласка и усмивка. Провеждани са и различни изследвания в лабораторни условия, които установяват, че:

1. Цветята реагират на ругатните и скандалите – ако се случват често те линеят и престават да растат.

2. Класическата музика е идеална за тях – в помещение, където звучи класика, цветята растат пищно и бързо, а когато слушат рок, особено хард рок – започват да увяхват.

3. С помощта на датчици, прикрепени към растенията, се установило, че растенията „трептят“ с листата си, когато до тях застане човек, който ги обича и е настроен позитивно. Обратното – когато към тях се приближи човек, причинил им болка – счупил листо или клонче, те издават друг вид, „тревожно“ трептене.

4. През 1966 г. американски учени, отново с помощта на специализирана техника, установили, че растенията изпитват състрадание. Когато ставали свидетели на агресия, те реагирали мигновено.

5. Цветята изпитват любов, възможно е така силно да се влюбят в човека, който се грижи за тях, че когато се разделят с него по някаква причина, не могат да понесат раздялата си с него и умират.

6. Растенията могат да си предават едно на друго информация – например, когато някое от тях е нападнато от вредно насекомо, другите растения започват да синтезират специално вещество – протеиназа – което затруднява усвояването на храната при насекомите.

7. Ако наречете цветята си с лични имена, и грижейки се за тях, го повтаряте, те ще ви се отблагодарят като започнат да растат по-бързо и по-пищно, цветовете им ще ви радват по-дълго. Харесва им и когато украсявате саксията им с панделка или с декупаж. Особено се вдъхновяват от приятни съседи – сложете до тях кана с вода, красива свещ, статуетка и др.

Прочетете още:

Коментирай