Зелено

Бегония - крехка и изящна

Грижи за красивите бегонии - какво трябва да знаем?

20.08.2015г. / 11 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Бегонията е много красиво саксийно цвете. Спокойно може да се отглежда и в градината. Съществуват над 2000 вида бегонии, тъй като кръстоските между видовете са много. 

Листата на бегониите в повечето случаи са месести, както и стъблата. Листата са разположени асиметрично по стъблото. Цветовете са изключително разнообразни. Бегониите цъфтят в много богато разнообразие от нюанси.

Почва

Бегониите с грудкова коренова система е добре да се засаждат в торфена смес, добре овлажнена. След като растението прецъфти извадете грудките и ги запазете в торф за следващата пролет. 

Засаждане

 

Засаждането става в саксии големи около 12 см при температура между 15 и 20 градуса през пролетта. 

Някои видове бегонии от вида Лорен или някои хибридни бегонии имат много слаби стъбла и е необходимо да им осигурите подпора при засаждане, за да не се изкриви стъблото. 

Температура

Бегонията обича умерената температура от порядъка на 13 до 21 градуса съответно през зимата и лятото. Не трябва да се допускат по-високи градуси. 

Осветление

 

Пряката слънчева светлина не е подходяща, но въпреки това обилно осветление е необходимо. Източните и западните первази са идеални. През зимата премествайте бегонията на слънце за няколко часа, за да поеме жизненоважни лъчи. 

Свързани статии

Поливане

Поливането е обилно по време на активния период на цъфтеж. Дренажът на почвата е задължителен, в противен случай растението загнива.

Влажност

Бегонията има нужда от по-висока влажност на въздуха, което изисква пулверизиране от време на време. Влажният торф също се отразява добре на бегонията.

Размножаване

 
Размножава се чрез разсаждане на грудки през пролетта. През зимата е необходимо да ги държите в съвсем леко влажна почва, смесена с торф. Температурата на помещението е добре да е около 12-13 градуса. Поливайте съвсем малко от време на време. През пролетта поливането се увеличава, за да се събуди грудката и да се засади отново.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай
Свободно време