Зелено

Камелия – прелест и зиме, и лете!

Как да отглеждаме красивата камелия?

07.10.2015г. / 12 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Камелията е изключително красив цъфтящ храст. Височината му може да достигне до 3 метра. Камелията е от семейството на Чаевите растения. Родината й е Япония. Среща се и в Китай.

Листата на камелията са тъмнозелени и плътни. Цветовете са красиви, а окраската им варира от бяло през най-различни нюанси на розовото до тъмночервено.

Температура

Камелията е любима на мнозина градинари и любители, тъй като е лесна за отглеждане. Тя издържа на студове. Освен това тя цъфти през зимата, което я прави страхотно украшение за дома в студените дни.

Разбира се, за да се случи цъфтежът, температурата в помещението трябва да е от порядъка на 15-20 градуса. Иначе оптималната температура за това растение е от порядъка на 10-16 градуса.

Преди цъфтежа температурата в помещението трябва да се поддържа по-ниска – около 5-6 градуса.

Местоположение и светлина

Камелията обича обилната светлина. Мястото, което ще изберете, не трябва да е прекалено слънчево и пряко огряно, но все пак трябва да доставя обилна и наситена светлина на камелията.

Поливане

Важно е да не поливате камелията с прясна вода. Трябва да е престояла и да е със стайна температура. През лятото поливането се намалява до минимум, за да могат новите пъпки на растението да се образуват.

Иначе поливането трябва да е редовно и премерено. Не трябва да се преполива, но и не трябва почвата да се оставя да пресъхне.

Камелията обича високата влажност на въздуха. Затова е добре листата да се пръскат ежедневно с вода. Когато растението цъфти трябва да се намира в помещение с по-ниска температура, но с висока влажност.

Почва и наторяване

Почвата за камелията трябва да е в състав от равни части чернозем и горска пръст. Не забравяйте да поддържате почвата влажна винаги. Обогатявайте почвата с торфена смес, сухи листа и борови корички. Наторявайте с оборски тор.

Размножаване

Камелията се размножава чрез стъблени резници през пролетта и лятото.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай