Зелено

Каланхое дегремона – царствена красота!

Как да отглеждаме каланхое дегремона?

28.10.2015г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Родът Каланхое е много голям. Той включва повече от 200 различни вида сукулентни растения. Родината им е Китай, а семейството – Дебелецови. Разпространени са предимно в Южна Африка, Мадагаскар, Южна и Югоизточна Азия, остров Ява, тропическите райони на Южна Америка и разбира се, в Европа.

Каланхое дегремона е вид каланхое, което цъфти изключително интересно и може да се отглежда у дома. Листата му са тесни с форма на сплеснат триъгълник. Сиво-зелени са на цвят и са доста дълги – около 20 см.

Цветовете на каланхое дегремона са изключително интересни. Варират от бледорозово до червено. Формата им е камбанковидна, като съцветията висят надолу. Някои ги оприличават на обички.

Местоположение и светлина

Каланхое дегремона се нуждае от много силна светлина през по-голямата част на деня. Затова е добре да изберете перваз, на който огряването да е максимално продължително.

Температура

Минималните температури за отглеждането на каланхое дегремона са от порядъка на 17-18 градуса. Важно за каланхоетата е температурата през тъмната част на денонощието да не превишава 24 градуса. Те са чувствителни и това забавя цъфтежа.

Поливане

Тъй като каланхоетата са сукуленти, те нямат нужда от ежедневно и обилно поливане. Устойчиви са и издържат на продължителна суша. Все пак не трябва да се изчаква растението да изсъхне, за да се полее. Прекалено обилното поливане, което е предпоставка за продължително задържане на вода в почвата на каланхоето също е предпоставка за загниване.

Така че, важно е да се полива регулярно и през определен период от време, за предпочитане един и същ.

Влажността на въздуха е добре да е умерена. Най-добре е дори въздухът да е по-сух. По-влажната среда е препоръчителна единствено ако искате по-бърз растеж.

Размножаване

Най-лесно размножаването става чрез резници. Вземат се резници с по две двойки листа, пише parkove.bg. Долните листа се премахват и оголената част се слага в пръст. Процесът става много бързо и не се изискват специални химикали за подхранване и растеж.

Подходящата почва за каланхое дегремона е смес от 1 част торф и 1 част перлит или пясък.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай