Зелено

Вербена или върбинка – любимката на градината

Как да отглеждаме вербената (върбинка)?

02.11.2015г. / 17 41ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Вербената или върбинката е много красиво и буйно цъфтящо цвете. Подходящо е за засаждане в лехи и бордюрни ограждения на градини. Цъфти продължително – от ранна пролет до късна есен.

Върбинката не изисква особени грижи. Лесна е за отглеждане. Расте на едри цветни туфи, които са обагрени в разнообразни цветове – червено, виолетово, розово, жълто, оранжево, бяло, както и в смесени цветове.

Ако решите да отглеждате вербената у дома трябва да знаете, че е много подходяща за висящи саксии, алпинеуми и первазни сандъчета.

Местоположение и светлина

За вербената е много важно да е осветена минимум 8 часа на ден и то от пряка слънчева светлина. Затова изберете възможно най-слънчевото място в градината или най-слънчевия перваз в дома ви, където да поставите върбинката.

Поливане

Преполиването кара вербената да гние. Важно е почвата да е с добър дренаж, за предпочитане камъчета на дъното, които да спомагат за предотвратяване задържането на вода в самата почва.

Иначе поливането е редовно и умерено.

Почва

Градинската почва е най-подходяща.

Торене

С наторяването трябва да се внимава, тъй като прекаляването с торовете води до гниене на растението и спиране на цъфтежа му.

Температура

Върбинката обича умерените температури. През зимата градусите могат да паднат до 9-10, през лятото издържа на горещини.

Младите растения се засаждат при температура около 18 до 20 градуса. Тези температури се поддържат през целия период на растеж.

Важно: Изсъхналите листенца и цветчета трябва веднага да се отстраняват, защото пречат на цъфтежа. Той започва да се забавя, а и вехненето се разпространява върху останалите листа. Най-добре е да подрязвате и малко от стъблото, на което е имало увяхване.

Свързани статии

Размножаване

Размножаването става чрез семена и резници. Посяването и покълването, разбира се, отнема повече време от размножаването чрез резници.

Важно е да поставите семената в началото на зимата или през пролетта в малки сандъчета. Покрийте ги с малко почва и торф.

Резниците се вкореняват сравнително бързо. Потопете ги в чаша с вода или в мокър пясък, за да пуснат коренчета.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай