Зелено

Кодиум – есенни багри в дома

Как да отглеждаме кодиума?

18.11.2015г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Кодиумът е изключително красиво растение, въплъщаващо всички още по-прекрасни цветове на есента.

Той не е впечатляващ заради дребните си цветчета, които се появяват наистина рядко в домашни условия. Кодиумът събира погледите заради своите невероятни багри на листата. Сякаш имате всички нюанси на есенните листа в саксия. Невероятна украса!

Кодиумът има красиви разноцветни листа, които съчетават цялата топла гама от зелено, през жълто, оранжево, червено и дори кафяво. Характерни са хоризонталните ивици, които правят листата още по-интересни и привличащи погледа.

Кодиумът не се отглежда лесно. Трябва да сте подготвени за това, когато решите да го отглеждате вкъщи.

Местоположение и светлина

За да се радвате на всички тези багри е необходима много светлина. Затова поставете кодиума на възможно най-светлото място в дома ви, на което попада пряка светлина. Леко засенчване се налага само в най-горещите летни дни. През останалото време и най-вече през зимата, когато светлината е оскъдна, трябва да държите кодиума в най-светлото помещение на дома ви.

Температура

Кодиумът не обича прекалено ниските и екстремно горещите температури. Оптималните градуси през зимата са от порядъка на 18-20, което показва каква нужда от топлина има кодиумът.

Поливане

Поливането трябва да е обилно. Поливайте през ден като индикация за спешна нужда от поливане е лекото изсъхване на горния слой на почвата. Обилното поливане се налага през цялото топло време на годината. Единствено през зимата трябва да се полива по-малко, но без да се допуска засушаване.

Друго важно условие за кодиума е водата, с която го поливате, да е със стайна температура. Не допускайте да поливате с ледена вода от чешмата. Хлорът също убива растението. Винаги имайте една бутилка с престояла за целта вода.

Влажност

Влажността на въздуха е важна за доброто израстване и оцветяване на кодиума. За целта пулверизирайте листата от време на време, най-вече ако въздухът в помещението е прекалено сух през лятото.

Почва

Тъй като споменахме нуждата от обилно поливане, трябва да подчертаем колко важно е почвата да е с добър дренаж. Цялата тази вода трябва да се оттича достатъчно добре, за да не гние кореновата система на кодиума.

Най-добре е на дъното на саксията да подредите камъчета, които да процеждат водата в чинийката на растението.

Най-подходяща е почвата в състав на равни части чимовка, листовка, торф и пясък. Допуска се и отглеждане в градинска почва, но резултатите може да не са напълно задоволяващи.

Добре е кодиумът да се пресажда през 1-2 години. Когато растението остарее можете да го пресаждате и по-рядко. Добре е да го правите в по-тесни съдове, тъй като кодиумът не обича големите саксии.

Размножаване

Размножаването става най-добре чрез резници. Взимат се в края на зимата. Слагат се във вода или в мокър пясък, за да пуснат коренови мустачета, след което се вкореняват в почва. Важно е почвата, в която се вкореняват младите растения да е топла. За целта се допуска употребата на специални фитохормони, които повишават градусите й.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай