Зелено

Мимоза – срамежлива, нежна и пухкава

Как да отглеждаме мимозата?

12.05.2016г. / 16 50ч.
Илияна Николова
Снимка: wikimedia commons

Снимка: wikimedia commons

Мимозата е от род храстовидни растения от семейство Бобови. Родината ѝ е Южна Америка, но се среща и в Европа и Азия. На височина не достига повече от 1 метър, което я прави прекрасна за отглеждане не само в градината, но и у дома.

Спокойно може да бъде засадена в средно големи и големи саксии или кашпи. Подходяща е за отглеждане на балкон или тераса. Цветовете на мимозата са малки и кръгли, наподобяващи топчета или паричка. Цъфти предимно в жълто, розово, червено и лилаво.

Често наричат „мимозатасрамежлива, защото при най-малкия допир, цветовете се свиват и посърват.

Местоположение и светлина

Пряката слънчева светлина не е подходяща за мимозата, въпреки че тя обича силната осветеност. Поставете я в помещение или кът в градината, който е целодневно добре осветен от ярка светлина, но без пряко греене.

Температура

Най-подходящата температура за мимозата е умерената. Поддържайте около 20 градуса през цялата година. Важно е в зимния сезон да не се поставя в близост до отоплителни уреди. Те изсушават изкуствено въздуха и влияят лошо на цъфтежа и свежестта на мимозата.

Поливане и влажност

Влажността е особено важна за мимозата. Ето защо въздухът не трябва да остава сух. Важно е растението да се опръсква редовно, но да се внимава да не се мокрят цветовете – само листата.

Поливането е умерено и редовно, но е важно да се внимава да няма подгизване на почвата. Засъхването на почвата е не по-малко пагубно за мимозата.

Почва

Най-подходящата почвена смес за мимозата трябва да е съставена от равни части торф, пясък за пропускливост и чимовка, пише flowersnet.info.

Размножаване

Размножаването става както чрез семена, така и чрез резници, взети през пролетта и лятото. Ако решите да опитате размножаване чрез семена, трябва предварително да ги накиснете за няколко дни във вода при умерени температури. След това ги поставете в почвената смес като натиснете леко с пръсти, но без да натъпквате силно.

Снимки: Wikimedia Commons; iStock

Коментирай