Зелено

Пеларгониум или мушкато - как се гледа?

Красивото и кичесто мушкато, наричано още пеларгония

02.09.2016г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пеларгонията е изключително красиво и буйно цъфтящо растение. У нас е познато с името мушкато. Почти няма балкон, който да не е украсен с пищната пеларгония. Тя цъфти много продължително, не изисква особени грижи и е изключително издръжлива. 

За родина на мушкатото се счита Южна Африка. Ето защо то се нужда е от непрекъсната светлина, за да цъфти и да издържа на продължително засушаване. 



Местоположение и светлина

Предвид това, че пеларгонията води произхода си от саваните на Африка тя се нуждае от обилна пряка светлина. За да цъфти продължително и обилно, поставете я на южен, източен или западен балкон. 

Температура

Температурата за пеларгонията е добре да е умерена. През лятото е хубаво да е около 20 градуса, а през зимата не по-малко от 12-13. Мушкатото не обича ярките температурни амплитуди. Въпреки това може да издържи както на жеги, така и на студове. 

Поливане

Поливането през лятото е умерено и редовно. Важно е да се поддържа леко влажна почва, но без подгизване. Така се избягват характерни заболявания, причинени от прекомерна влага. През зимата поливането е много оскъдно и рядко, колкото да не засъхне съвсем почвата. 

Важно е да се прави дренаж, който да спомага за отвеждането на излишната вода. Можете да добавите една част пясък към почвената смес или да подредите ред камъчета на дъното на саксията. 

Влажност на въздуха

През пролетните и летните месеци е добре растението да се оросява като се внимава да не се пръскат цветовете. Пеларгонията обича повишената влажност на въздуха.  


Почва

Подходящата почвена смес за мушкатото включва равни части пясък, хумус, торф и обикновена градинска пръст.

Размножаване

Размножаването става най-лесно чрез взимане на резници през зимата след като приключи цъфтежа на пеларгонията. Размножаването чрез семена е другият разпространен начин. 

Снимки: istock

Коментирай