Зелено

Аристолохия – една особена увивна красавица

Как да отглеждаме аристолохията?

27.11.2016г. / 09 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Аристолохията е особено растение с впечатляващи цветове. По рода си се причислява към тревистите растения, принадлежащи към семейство Копитникови. Може да достигне височина от приблизително 4 метра. Листата на аристолохията са едри и тъмнозелени. Имат сърцевидна форма и са заострени, подобно на тези на бръшляна.

Цветовете са с красива окраска. В повечето случаи са тъмночервени или лилави, опръскани с миниатюрни светли капчици. Растението е увивно и пълзящо. Ето защо е подходящо за засаждане до огради, стени и дувари.

Местоположение и светлина

Мястото за аристолохията трябва да е много добре осветено от слънчевата светлина, но не пряко. Не я засенчвайте изкуствено. Просто избирайте светли, но не директно огрени первази или места в градината.

Поливане

Поливането на аристолохията трябва да е обилно през цялата година, не само в активния период на цъфтеж.

Почва

С оглед обилното поливане на аристолохията почвата е важно да бъде добре дренирана. Задържането на вода в нея крие риск от загниване на кореновата система на растението. Аристолохията няма особени предпочитания към почвените смеси. Важно е само на дъното ѝ да има малко камъчета или да е смесена с малко пясък, които да осигуряват добър дренаж.

Температура

Аристолохията вирее най-добре при умерени температури от порядъка на 20-25 градуса. През зимата не обича измръзването, затова е добре да бъде прибрана на закрито и добре осветено място.

Влажност

Влажността на въздуха е препоръчително да бъде по-висока, най-вече през лятото. Листата и стъблото на растението се опръскват добре ежедневно. Цветовете не трябва да се пръскат.

Размножаване

Най-лесно аристолохията се размножава чрез резници, взети през пролетта. Поставят се в мокър пясък, докато пуснат корени. След това се вкореняват в градинска пръст.

* Аристолохията не се пресажда. Важно е клонките ѝ да се подрязват всяка година след преминаването на цъфтежа.

Снимки: iStock

Коментирай