Зелено

Тагетес или турта – как се отглежда

Красивата турта от парковете и градините

19.01.2017г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тагетес, наричан по нашенски просто турта, е прекрасно цвете. Родината му е Южна Америка. Среща се и в някои части на Северна Америка. Стъблото на тагетеса е дълго и изправено. Листата са разчленени и светлозелени. Цветът му обикновено е в огнени багри и е много издръжлив.

Туртата е едно от най-предпочитаните цветя за украса на паркове и градини. Използва се както за отглеждане в градина, така и в саксия или кашпа. Цветовете на тагетеса варират между жълто, оранжево, червено, златисто, кафяво и дори яркочервено. Цветовете се задържат от края на май до началото на есента.

Местоположение и светлина

Тагетесът не се нуждае от силна пряка светлина, въпреки че тя трудно би могла да му навреди. Той вирее добре и при полусянка. Директната слънчева светлина е необходима на туртата, за да цъфти обилно през лятото.

Почва

Почвата за туртата трябва да е влажна. Ако обаче я оставите засушена за известно време, това няма да е проблем. Туртата издържа на засушаване и то дълго време. Важно е почвата да е добре подхранена. Тъй като тагетесът не понася прекаленото задържане на влага в почвата, тя трябва да е много добре дренирана.

Поливане

Тагетесът трябва да се полива обилно през лятото и по-умерено през останалата част от годината. Поливането трябва да е съобразено с дренажните възможности на почвата, тъй като влагата причинява често прекомерното размножаване на плесени и гъбични микроорганизми по туртата.

Температура

Подходящата за туртата температура е умерената. Тя обаче издържа и на жеги и горещини. Ето защо през лятото не се налага да я прибирате вътре. Зимните температури не трябва да падат под 10 градуса.

Размножаване

Размножава се най-добре чрез семена. Те се засяват в подхранена почва при по-високи температури на въздуха от около 18-20 градуса. Семената се засяват през пролетта или началото на лятото.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време