Зелено

Растения, които трябва да се засаждат в близост

Защото си помагат!

06.03.2017г. / 09 39ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако си мислите, че за да растат сполучливо вашите растения, да дават цвят или плод, е достатъчно да има слънчева светлина, почва и вода – лъжете се!

Това са само част от основните предпоставки за успешно отглеждане на растения. Необходимо е още да ги групирате по подобаващ начин, за да им помогнете да си взаимодействат. Така те ще дадат най-доброто от себе си.

Свързани статии

Някои растения си пасват идеално и си помагат едни на други. Това са така наречените „растения компаньони“, които взаимно се допълват, пише mymodernmet.com.

Те си дават сянка, когато им е нужно, предпазват се от насекоми или пък привличат такива с цел опрашване. Някои сортове семена виреят много по-добре, когато са засадени в близост.

Ето кои са най-добрите комбинации растения, които да засаждате заедно:

Зеле и клеоме

Извисяващите се цветя като клеомето осигуряват достатъчно шарена сянка в перфектния размер и засенченост, а на зелевите растения им трябва именно такова засенчване.

Царевица и бобови култури

Бобовите растения са увивни и растежът им в близост до царевицата ги стимулира да растат на високо, за да достигнат слънчевата светлина. Освен това, бобовите привличат насекомите, които помагат на царевицата да контролира вредителите.

Пъпеш и невен

Невенът помага на пъпеша да се отърве от разяждащ кореновата му система червей. Цветето има силен аромат, който прогонва този вид червеи.

Рози и чесън

Силната и наситена миризма на сяра на чесъна прогонва всякакви вредители по розите, включително мравки, охлюви, червеи, което им помага да разцъфтят по-добре.

Краставици и латинки

Латинките пък прогонват различни видове паяци и бръмбари, нападащи краставиците още преди да са узрели.

Картофи и алисум

Мъничките цветчета на алисума привличат полезни за картофите насекоми, включително оси, които нападат вредителите по картофите, например колорадския бръмбар.

Карфиол и циния

Цинията е красиво цвете с вкусен сладък нектар, който калинките обичат да пият. По този начин цинията помага на карфиола, отървавайки го от тези иначе красиви насекоми, защото те обичат да хрупкат от листата и плода на карфиола.

Снимки: mymodernmet.com

Коментирай