Зелено

Детелина оксалис – като ято пеперуди в дома!

Как да отглеждаме детелина оксалис вкъщи и в градината

12.05.2017г. / 12 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Детелина оксалис е прекрасно луковично тревисто растение с нежни малки цветове. Много е подходяща както за отглеждане в саксия, така и като градинско растение, тъй като се разсажда сама и образува буйни туфи.

Съществуват много видове детелина оксалис. Всички те виреят у нас безпроблемно. Отглеждането им е лесно и не изискват много грижи. Цъфти от май до декември в зависимост от разновидността.

Цветчетата им са дребни в бледорозови, бели, бледосини и жълти нюанси. Най-атрактивни са обаче заради листата, които наподобяват тези на дивата детелина. Някои видове са трилистни, други четирилистни.

Един от най-красивите видове детелина оксалис е червената. Нейните тъмночервени към лилави листенца приличат на огромен букет от кацнали пеперуди. Те се разтварят сутрин и се свиват вечер след залез слънце.

Местоположение и светлина

Детелина оксалис се нуждае от пряка слънчева светлина през целия ден. Ето защо подходящо място за нея е южното изложение. Вирее добре и на източни и западни первази.

Температура

Детелина оксалис обича високите градуси. Тя вирее добре както през лятото, така и през зимата на изкуствено отопление. Най-благоприятната температура за нея е между 5 и 25 градуса.

Поливане

Поливането трябва да е редовно и умерено. Почвата трябва да се поддържа винаги леко влажна, но не прекалено мокра. Засушаването не се отразява добре на детелина оксалис.

Свързани статии

Почва

Подходящата почва за детелина оксалис е богатата на хумус почва, смесена с градинска пръст. Наторявайте я през 2-3 седмици, за да подсилите цъфтежа.

Разсаждане

Луковиците се засаждат на плитко, докато пуснат коренчета. Може да се потопят и във вода, докато се появят коренови мустачета. След като се вкоренят и пораснат се преместват в постоянна саксия с подходяща почвена смес с добър дренаж. Добре е да се пресаждат всяка пролет.

Снимки: Wikimedia Commons; Pinterest

Коментирай