Бругманзията или както е старото ѝ наименование датура, е много красиво и изключително интересно растение. Тя цъфти обърната надолу. Висящите ѝ цветове винаги гледат към земята. Имат форма на продълговати фунии или тромпети.

Интересното при бругманзията е, че цветовете ѝ излъчват силен аромат вечерно време, освен че растат обърнати надолу. Срещат се бругманзии в различни цветове – бяло, жълто, червено, розово, оранжево, лилаво, смесени нюанси.

Това растение се отглежда в широка и дълбока кашпа, тъй като се нуждае от много пространство. Листата на бругманзията са широки и имат яйцевидна форма. В естествена среда цветовете на бругманзията могат да достигнат до метър и половина. Самото растение също вирее нависоко.

Родината на датурата е Южна Америка. Ето защо тя обича високата влажност и топлината. Цъфти продължително – от юни – юли до края на септември.

Местоположение и светлина

Много е важно на бругманзията да се осигури достатъчно светлина. Предпочита пряката слънчева светлина или полусянката. Поставете я на защитено от течение място, за да вирее и цъфти оптимално.

Почва

Почвата за бругманзията трябва да е много богата на минерали и хранителни вещества. Не трябва да е глинеста, а да е пропусклива и добре аерирана. Също така е добре в нея да присъстват торф и малко пясък, за да се осигури добър дренаж.

Наторяване

В активния период трябва да се подхранва с минерални торове, разтворени според указанията. Бругманзията се нуждае от наторяване през 2 седмици в периода на израстване и цъфтеж.

Поливане

Поливането е обилно в активния период. През есента се полива по-рядко, но не се допуска нито засушаване, нито подгизване. Поливайте всеки ден.

Прецъфтелите цветове трябва да се отстраняват веднага, за да не гният върху растението.

Още по темата

Температура

През лятото градусите могат да достигнат до 27-28, през зимата бругманзията е добре да презимува на светло при температури между 4 и 12 градуса.

Размножаване

Най-лесно бругманзията се размножава чрез взимане на резници през пролетта и есента. В голяма кашпа или в градината се засажда през юни на голямо разстояние от останалите растения.

Снимки: wikimedia commons; pinterest; gardenofeaden.blogspot.bg