Руселия е много красив цъфтящ храст. Родината му е Мексико. У нас се отглежда лесно, защото е сравнително непретенциозен. 

Руселията цъфти с много красиви големи цветове като издължени камбанки. Среща се в червено, бяло и жълто. Клонките му са жилави и тънки, падащи красиво надолу. Листата са тъмнозелени, също с удължена форма. 

Цъфтежът на руселията продължава от юли до края на август. Местоположение и светлина

Руселията обича директна слънчева светлина. Поставя се на открито в градината или на балкон с пряко огряване. 

Поливане

Поливането на руселията трябва да е обилно, особено през лятото. Не трябва да се оставя почвата да изсъхва. През зимата поливането се намалява, но не драстично. Важно е почвата отново да е винаги леко влажна. 

Температура

Руселията е топлолюбива. През зимата трябва да се прибира в топло помещение, защото презимуването носи рискове за растението. 

 

Още по темата

Почва

Подходящата почва за руселията е добре подхранената. Важно е да е добре дренирана, за да не се задържа вода. Растението няма претенции към киселинността на почвения субстрат. Понася добре и варовити почви. 

Наторяване

Полива се с разтворими минерални торове за цъфтящи растения, богати на калий. 

Размножаване

Руселията се размножава най-лесно чрез резници, взети през пролетта. Трябва да са дълги приблизително 8-10 см. Поставят се в мокър пясък, докато пуснат коренови мустачета. След това се вкореняват в почва при постоянна температура. 

Снимки: wikimedia commons