Цветя

Лобелия – малък букет от нежност

Как да отглеждаме лобелията?

22.03.2015г. / 14 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Лобелията е изключително пъстро и красиво растящо градинско цвете, което идва при нас от далечна Австралия.

Лобелията е едногодишно растение с много малки размери – не достига височина повече от 50 см. Образува много красиви цветни туфи, компактно и равномерно разположени по цялата корона на растението.

Цветовете на лобелията са малки и с разнообразни разцветки – бяло, синьо, лилаво, розово, бледожълто.

Местоположение


Лобелията предпочита сенчести места. Вирее също много добре на полусянка. Сутрин обаче е добре да поема преки слънчеви лъчи за 2-3 часа.

Този вид цвете е подходящо за ограждащ елемент в цветна градина. Често се използва като рамка около други цветни насаждения. Също така би било красиво, ако го засадите във висящи саксии. Ефектът е много свеж и придава уют и разкош на дома, перваза или балкона.

Температура


Красивото и екзотично цвете обича по-хладните райони. Летните горещини могат да убият лобелията. Затова се стремете да осигурите температура не по-висока от 25 градуса.

Свързани статии

Почва

Лобелията не е претенциозна към вида почва. Важно е да не е глинеста или прекалено суха. Трябва да държите почвата винаги добре овлажнена.

Поливане

Полива се умерено всеки ден. Да не се допуска пресушаване на почвата, както и прекомерно напояване.

Размножаване


Най-лесно и разпространено е размножаването чрез семена. Засадете ги от януари до края на март. За предпочитане е покълването да стане в оранжерия или друго топло и влажно помещение.

Засадете покълналите растения още докато са малки.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай