Цветя

Кринум – прекрасен и нежен

Как да отглеждаме кринума?

13.06.2015г. / 16 06ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimeia Commons

Снимка: Wikimeia Commons

Кринумът е ефектно и красиво цъфтящо цвете. Семейството му е Амарилисови, а родината Южна Африка. В природата се срещат около 100 вида.

Цъфти в нежни, в повечето пъти смесени цветове. През зимата е добре да бъде отглеждан в оранжерия, тъй като не понася особено ниски температури. Размерите му са доста внушителни, което не го прави особено подходящ за отглеждане вкъщи.

Температура

Най-добре кринумът вирее на умерена температура. По време на студения период оптималните температури са от порядъка на 17-20 градуса. Не трябва да падат под 7-8 градуса.

Светлина


Ярката светлина е подходяща. Важно е обаче да поставите растението на леко засенчено и защитено от преките лъчи място.

Свързани статии

Поливане

Поливането е добре да бъде умерено през пролетта и лятото. През есенния сезон се намалява, а през зимата почти се преустановява. Все пак, поливайте от време на време, за да не изсъхне съвсем кореновата система.

В никакъв случай не трябва да се допуска излишна влага в почвата. Оросяват се само листата и то през лятото в горещините.

Наторяване


Кринумът се тори веднъж на 2 седмици с течни минерални торове за цъфтящи стайни растения. Добре е да започнете подхранването веднага след като се появят първите свежи листенца.

Пресаждане

Не е необходимо пресаждане всяка пролет. Можете да го правите през 3-4 години.

Почва


Идеалното съотношение на почвата за кринума е 2 части глинесто-торфена смес, 1 част листна почва, 1 част оборски тор, 1 част торф и 1 част пясък. Хубаво е да се прибавят и малко брезови въглени.

Размножаване

Размножаването става най-успешно чрез млади дъщерни луковици. Важно е само да се внимава при отделянето на луковиците (което става при пресаждане), за да не се счупят корените.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай
Свободно време