Цветя

Валота – непретенциозна и лесна за отглеждане

Какви грижи да полагаме за валотата?

27.07.2015г. / 11 31ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Валотата е много красиво растение с ефирни цветове. Родината му е Южна Африка и принадлежи към семейство Амарилисови или Кокичеви. Тези растения са много нежни. В миналото Кокичеви са били причислявани към семейство Кремови. До ден днешен двете семейства се бъркат заради сходните им визуални прилики.

Валотата е малко цвете, подходящо за отглеждане в градина и в саксия. Цветовете й обикновено са обагрени в червено, но се срещат видове и в бяло, розово или с лека шарка.

Цъфти от август до октомври. Цветовете на валотата са големи около 8 см. Листата и клонките й не растат повече от 30 см. Най-хубавото е, че валотата не се нуждае от много грижи. Ако решите да я отглеждате ще се убедите, че колкото по-малко внимание й отделяте, толкова по-обилно цъфти тя!

Изложение

Можете да поставите валотата на всякакво изложение, стига да не е прекалено мрачно. Северните первази са най-слабо препоръчвани. Важно е растението да получава поне ¾ часа слънчево пряко огряване, за да се чувства добре.

Светлина

Светлината за валотата трябва да е обилна. Не е задължително да е пряка, но е добре да е поставена на осветено място. Полусенчестите места също са подходящи.

Почва

Най-подходящата почва е сместа от градинска пръст, листовка и пясък.

Поливане

Поливането е умерено, но не ежедневно. Трябва да се изчака пълното засъхване на почвата преди да се полее отново. В горещините може да се полива и всеки ден, но не прекалено обилно.

Снимка: florainhouse.ru

Няма претенции към влажността на въздуха. Не е наложително пулверизиране на листата.

Температура

Валотата вирее най-добре при умерени температури в диапазона между 22 и 28 градуса. През зимата градусите не трябва да падат под 5. Помещението, в което трябва да я съхранявате през студените месеци е добре да е осветено.

Свързани статии

Пресаждане

Валотата не обича пресаждането. Можете да го правите веднъж на няколко години, но само в краен случай, ако растението се е разклонило повече. Пресаждането, ако има такова, не трябва да става през лятото, защото растението може да загине.

Размножаване

Размножаването става чрез семена или чрез млади новообразували се луковици. Ако растението ви образува семена е добре да ги посеете още през есента. Поникват много бързо – за приблизително 3 седмици. Цъфтежът обаче идва чак след най-малко 3 години.

Наторяване

Торене не е наложително. Можете да подхранвате с минерални торове за цъфтящи растения само през лятото и то не повече от 3 пъти.

Коментирай