Цветя

Лилиумът – едно от най-красивите градински цветя

Съвети за отглеждане на лилиума

03.08.2015г. / 13 28ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Лилиумът е едно от най-красивите и феерични градински цветя. Той може да се отглежда успешно и като саксийно цвете.

Цъфти в най-разнообразни багри. Формата на цвета също варира. Среща се в жълто, бяло, розово, червено, оранжево, лилаво, както и в смесени цветове.

Лилиумът се среща в Азия, Северна Америка, Африка и Европа. Съществува огромно разнообразие от разновидности на това прекрасно цвете. До 19 век в Европа се срещал само белият крем. След това останалите видове биват пренесени най-вече от Азия.

Местоположение


Лилиумът може да вирее в саксия и в градина. Най-добре е да го поставяте на полусянка, но имайте предвид, че му е необходима обилна светлина през целия ден. Важно е мястото, което ще изберете да е защитено от силно течение.

Ако го отглеждате в домашни условия трябва да знаете, че не понася затворените помещения. За предпочитане е тераса с източно или западно изложение.

Светлина

Шарената сянка е най-подходяща за лилиума като преобладаваща е светлината за сметка на сянката. Затова лилиумът не е подходящ за засаждане в близост до каменни стени, дувари и здания, хвърлящи плътна сянка.

Почва


Почвата трябва да е градинска, богата на хумус и смесена с малко пясък. Глинестите почви също са подходящи, но отново в съотношение с хумус и пясък.

Поливане

За да цъфти обилно, лилиумът трябва и да се полива обилно, най-вече в активния период. От май до септември поливането трябва да е ежедневно и с големи количества вода. Важно е обаче да не се задържа излишна вода, за да не загние кореновата система на цветето.

Обратното също е важно – почвата да не изсъхва в никакъв случай.

Наторяване


В активния период се наторява от време на време с оборски тор.

Свързани статии

Размножаване

Лилиумът пониква от луковици. Най-подходящото за засаждане време е пролетта в месеците март и април. Другият удобен момент е есента през октомври или ноември.

Когато засаждате луковицата на дъното на саксията или в дупката в градината трябва да се поръси малко пясък. Дренажът на почвата е от голямо значение.

Луковиците се засаждат на дълбочина около 5 см, ако са в саксия. Ако засаждате в градина е добре да са на по-дълбоко – около 20 см. Добре е засадената луковица да бъде полята добре веднага след засаждането. Ако луковицата вече е пуснала корени, те трябва да се разплетат, за да се разпрострат на спокойствие. Между тях пространството се засипва с пясък.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
... ( преди 8 години )
nito se sravniavam s rastenie , nito imeto mi e takova . Tova e tema koiato mi e dale4na
отговор Сигнализирай за неуместен коментар