Цветя

Карамфил - толкова красив и разнообразен!

Как да отглеждаме карамфила?

26.08.2015г. / 11 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Карамфилът е прекрасно градинско цвете, цъфтящо в огромен диапазон цветове от цветната гама. Познати са повече от 400 вида карамфил. Срещат се в Европа, Азия, Африка и Северна Америка.

Повечето градински карамфили произхождат от Южна Европа. През първата година след засаждането карамфилите не цъфтят. Цъфтежът започва от втората година. Карамфилите са много устойчиви. Издържат на студ и жега.

Местоположение

 

Карамфилът обича да е на открито. Ако е засаден в градината, избирайте лехите покрай бордюра на градината. Нека е добре осветено от слънцето място. Ако е в саксия, гледайте да е на открито и огряно от слънцето място. 

Карамфилът е подходящ за алпинеуми. 

Температура

Карамфилът може да издържи при 8 градуса през зимата и до 32 през лятото. Изключително жилаво растение е. 

Поливане

 

Поливането ежедневно и умерено. Почвата не трябва да се оставя да изсъхне. 

Влажност 

Не е необходимо пулверизиране. Карамфилът предпочита въздух с умерена влажност.  

Свързани статии

Почва

Почвата е добре да е градинска, съвсем малко примесена с торф. Наторяване не се изисква. По желание може да се подхрани с минерални торове за цъфтящи растения на всеки 2 седмици.

Размножаване

Размножаването става чрез семена. По-рядко се използва метода на засаждане на резници. Семената се засяват през пролетта, най-добре през април. Температурата на помещението, където ще ги засадите трябва да е около 18 градуса.

Коментирай