Цветя

Армерия – цвете с нежен характер

Лесна за отглеждане и издръжлива, армерията ще ви радва с цветните си букети

12.09.2015г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Армерията е красиво многогодишно растение. Произхожда от семейство Саркофаеви. Съществуват над 100 вида от това семейство.

Счита се, че родината на армерията е Средиземноморския регион, но се среща и във Великобритания.

Армерията расте като малък храст. Цветовете й обикновено са в розови тонове и цъфтят на малки до средно големи туфи. Цъфтежът е през май и юни. Срещат се и бели и кремави цветове.

Местоположение и светлина

Добре е да поставите армерията на пряка слънчева светлина, тъй като тя вирее най-добре на обилно огрени места.

Температура

Красивото цвете няма никакви претенции към температурата. През зимата дори успешно издържа дълбоки студове.

Поливане

Поливането трябва да е умерено. Армерията издържа на суха почва, така че и да не я поливате всеки ден, няма да загине лесно. Много е непретенциозна. Но за да се разлисти добре и да цъфти в пухкави туфи е необходимо ежедневно поливане, но не прекалено.

Почва

Армерията обича песъчлива почва. Постарайте се да осигурите добър дренаж на почвата, за да не се задържа вода. Единственото условие, важно за растежа на армерията, е почвата да не е варовита.

Размножаване

Армерията се размножава чрез семена или разделяне на туфи. Ако решите да засеете семена, не се плашете, ако растението не цъфне скоро – цъфтежът настъпва чак след втората година.

За целта трябва да засеете семената в оранжерия. Температурата трябва да е около 20 градуса. Засяват се в плитки съдове като се покриват с торфена смес.

А туфите се разделят на всеки 2-3 години.

Снимка: Wikimedia Commons

Коментирай