Цветя

Туртата – огнена и цветна

Как да отглеждаме туртите?

06.11.2015г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Туртата е прекрасно многоцветно растение. Цъфти в топли и ярки тонове, подходящи за дома и градината. Можете да го използвате за оформянето на градински бордюри, тревни площи, цветни килими, както и в саксии и кашпи.

Туртата е много издръжлива. Дори откъсната може да остане свежа до 15 дни. Уханието й е много специфично, тъй като всяка част от стъблото, цветовете и листата й е напоено с етерични масла.

Красивото цвете цъфти от ранна пролет до късна есен, което е прекрасно, защото украсата за дома и градината ви ще е възможно най-дълготрайна. Родината на туртата е Централна Америка. Тя е едногодишно тревисто растение, което обаче се отглежда и размножава лесно, така че всяка година да си направите цветен килим от красиви турти без много усилия.

Туртата е бързорастящо цвете, което ще ви зарадва скоро след посяването.

Температура

Туртата е топлолюбива. Важно е да не допускате екстремно ниски температури на мястото, което сте избрали да отглеждате растението.

Местоположение и светлина

Туртата има нужда от обилна пряка слънчева светлина. Можете без проблем да я засадите на възможно най-слънчевото място в градината или да я поставите на южен перваз.

Почва

Туртата вирее добре в най-различни почви, но най-подходяща е глинестата и песъчливата. Важно е почвите да са богати на хранителни вещества, ако искате растежът да е възможно най-бърз.

Поливане

Поливането е умерено и ежедневно. Важно е почвата да е постоянно навлажнена, но не подгизнала, за да не загнива кореновата система на растението, въпреки че тя е доста жилава.
 

Размножаване

Размножаването става чрез семена. Ако си направите разсад предварително преди да засадите цветята в почвата, те ще започнат да цъфтят значително по-рано. Младите растения се засяват през февруари в закрити помещения. Температурата на почвата трябва да е приблизително 25 градуса. Ако условията са подходящи, семената ще поникнат за около 5 дни.

Засаждането в градинската почва или в саксии става в началото на май. Важно е да се изчака преминаването на сланите и резките температурни промени, защото това е пагубно за туртите.

Коментирай