Цветя

Кампанула – италианската нимфа

Как да отглеждаме кампанулата?

30.12.2015г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Кампанулата е красиво цвете, чиято родина е Северна Италия. Затова и наименованието й е италианско. Тя е доста подходящо за отглеждане в домашни условия растение, защото хем цъфти в прекрасни нежни бели, лилави и сини цветове, хем не расте много на височина.

Кампанулата достига не повече от 15 см височина. Тя по-скоро се разраства встрани, затова е добре да й осигурите по-широка саксия.

Местоположение и светлина

Кампанулата обича пряката обилна светлина. Поставете я на южен, източен или западен перваз. Важно е да получава колкото се може повече светлина през деня.

Можете да я поставяте и във висящи саксии, защото се спуска много красиво надолу.

Температура

Кампанулата обича умерената топлина. Жегите и студовете не й понасят. През зимата минималната температура трябва да е 10 градуса, през лятото – не повече от 20. Можете да я изнасяте на свеж въздух на терасата на пряка светлина.

Поливане

Поливането на кампанулата е обилно през активния пролетен и летен сезон и оскъдно през зимата. Необходима е добре оттичаща се почва, за да не се задържа излишна вода. През зимата поливайте само колкото да поддържате почвата влажна. Не е добре да засъхва.

Почва

Не се изисква специална смес. Обикновената градинска почва е достатъчно добра за кампанулата.

Наторяване

Може да се наторява един до два пъти месечно с минерален тор за цъфтящи растения.

Влажност

Влажността на въздуха е добре да е умерена, но през зимата, когато отоплението е изкуствено, се налага периодично напръскване на листата на кампанулата.

Размножаване

Най-продуктивно е размножаването чрез резници или разделяне на новите растения от старите. Добре е да пресаждате кампанулата през 2 години в по-широки съдове.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай