Цветя

Клеродендрон – цели 2 метра красота!

Как да отглеждаме клеродендрона?

06.01.2016г. / 14 50ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Клеродендронът е красиво растение, чиято родина е Западна Африка. Неговата височина е доста голяма. Дори в стайни условия може да достигне 2 метра и половина.

Клеродендронът цъфти с малки красиви цветове, изпъстрени в най-различни цветове – розово, бледолилаво, червено, лилаво, жълто, но най-вече бяло.

Той цъфти цяло лято, така че украсата за дома със свежи и уханни цветове ви е в кърпа вързана чак до края на септември.

Местоположение и светлина

Най-доброто изложение за клеродендрона е източното или западното, защото му е необходима обилна, но непряка светлина. Полусенчестите места също са много подходящи. В по-студените месеци е допустимо да сложите клеродендрона на пряка светлина, когато слънцето е по-слабо.

Важно е да поставите клеродендрона на място, защитено от течение.

Температура

Клеродендронът обича топлината, но не и жегата. Абсолютната горна граница на температурата през лятото е 27 градуса. През зимата е добре да не допускате в помещението по-ниски температури от 15 градуса.

Поливане

Поливането през лятото е по-обилно, през зимата оскъдно. Заради обилното поливане почвата на растението трябва да е много добре дренирана. Така се избягва гниенето на кореновата система.

Клеродендронът предпочита влажен въздух, затова пръскайте от време на време листата му. Можете да поставите и саксията върху съд, пълен с вода, но без тя да е в съприкосновение със самата саксия.

Свързани статии

Почва

Най-добрата почва за клеродендрона е по-киселата. Сместа от пясък, листовка и оборски тор е най-подходяща.

Размножаване

Клеродендронът се размножава най-лесно чрез семена или разсаждане на резници през пролетта.

Снимки: iStock

Коментирай