Цветя

Колумнея – никак не е лесна

Как правилно да отглеждаме трудната колумнея?

11.01.2016г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Колумнеята е много красиво и цветно растение с нежни изящни цветове. Родината й са тропическите райони на Южна и Северна Америка. Цъфти в прекрасни червени, оранжеви, жълти, розови и смесени цветове.

Колумнеята е претенциозна към условията, затова отглеждането й не е лека задача.

Местоположение и светлина

Колумнеята обича обилната светлина, но тя не трябва да е пряка. През лятото, когато светлината е особено силна се налага да премествате растението на полусенчесто място, на което обаче да има достатъчно ярка светлина.

Най-добре е да сложите колумнеята на източен или западен перваз и да не я местите повече, защото може да повлияе зле на развитието й.

Поливане и влажност

Положението с влажността при колумнеята е сложно, защото тя хем обича високата въздушна влажност, хем не понася директно пръскане на листата. Затова е най-добре да я поставите върху камъчета в чинийка, която да напълните с вода. Така водата ще овлажнява растението при изпаряването си.

Поливането също е сложен момент. Колумнеята трябва да се полива само когато повърхностният слой на почвата е напълно засъхнал. Полива се обилно, но се внимава да не се преполее.

Водата за поливане трябва да е престояла едно денонощие и да е със стайна температура. Важно е водата да е мека, а не варовита или богата на примеси и подобрители.

Почва и наторяване

С оглед обилното поливане на колумнеята, почвата трябва да е много добре пропусклива, да е дренирана добре и да е рохка, за да пропуска добре водата. Най-добрата смес за колумнеята е с преобладаваща листовка и добавени към нея равни части торф и пясък.

Киселинността на почвата трябва да е неутрална или съвсем леко кисела.

Наторява се всяка седмица или през 10 дни с минерални торове за цъфтящи растения.

Свързани статии

Температура

Колумнеята обича постоянна умерена температура. Оптималните градуси за нея са между 20 и 25.

Размножаване

Важно е колумнеята да се пресажда през 2 години. Прави се след като прецъфти през пролетта или лятото. Размножаването става чрез резници или листа, които се вкореняват след като пуснат коренчета във вода или мокър пясък.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай