Цветя

Целозия или петльов гребен

Как да отглеждаме целозията?

19.12.2016г. / 11 56ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Целозията е едно изключително интересно и красиво цвете. Нарича се още петльов гребен. Повечето разновидности са обагрени в наситено розово или червено, но се срещат и жълти, светлорозови, оранжеви, лилави целозии.

В повечето случаи съцветието на целозията истински наподобява гребена на петела не само по форма, но и цветово. Някои я наричат и „пламък“, когато става дума за разновидностите, чийто цвят стърчи високо над стъблото.

Целозията е едногодишно растение с изправено и разклонено стъбло. Може да достигне височина от 50-60 см. Цъфти от април до октомври.

Местоположение и светлина

Целозията се нуждае от много ярка пряка слънчева светлина. Няма нужда от засенчване, дори в най-горещите летни дни, защото тя точно това предпочита.

Температура

Повечето целозии обожават горещините. Дори през зимата температурата на помещението не трябва да пада под 15 градуса.

Поливане

Целозията се полива обилно не само през лятото, но и през зимата. Тя обича влагата и непрекъснато мократа почва, но не обича подгизването. Ето защо дренажът е задължителен.

Почва

Почвата трябва да е много добре дренирана. За целта на дъното на саксията могат да се подредят камъчета или да се смеси с малко пясък, който лесно да отвежда излишната вода. Можете също така да поставите саксията върху повдигната скара, а не директно в чиния. Това позволява пълното оттичане на водата от почвата.

Наторяване

В периода на активен растеж и цъфтеж се полива с разтворен минерален тор всяка седмица.

Размножаване

Размножаването става през месец март точно преди настъпването на пролетта при температура от около 18 градуса. Семената се засяват във влажна почва и се оставят на добре осветено място. Покълването става бързо – за около седмица.

Снимки: iStock

Коментирай