Цветя

Налба или английско мушкато – красота в саксия

Как да отглеждаме налбата

11.01.2017г. / 12 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Налбата, наричана още английско мушкато, е прелестно градинско цвете, което може да се отглежда и в саксия на балкона. Родината му е Южна Африка и принадлежи към семейството на здравеца.

Съществуват над 200 вида налба, коя от коя по-пищни, цветни и красиви. Цветовете на налбата са едри и перести. Обикновено са обагрени в розово, червено, лилаво, някои са със смесена разцветка. Стъблото е изправено, а листата пищни и къдрави. Не приличат особено на тези на останалите видове мушкато.

Докато другите видове мушкато са непретенциозни и се отглеждат лесно, налбата изисква малко повече грижи.

Местоположение и светлина

Налбата се нуждае от пряка слънчева светлина дори през зимата. Добре е да бъде поставена на южни первази, които биват огрени през целия ден.

Температура

За да цъфти добре, налбата не трябва да измръзва през зимата. Ето защо не се допускат температури по-ниски от 12-13 градуса в помещението през студените месеци.

Поливане

Поливането през топлите месеци на годината трябва да е обилно, а през зимата по-редуцирано, но не трябва да се допуска засушаване.

Почва

Подходяща почва за налбата е сместа от градинска пръст, листовка и пясък. Тя трябва да е добре дренирана, което да осигурява пропускливост и незадържане на излишна вода.

Свързани статии

Пресаждане

Налбата се пресажда в ранна пролет – най-късно до края на март. Важно е тогава почвата да е съвсем леко влажна, както и да се поддържа по-висока температура – около 20 градуса.

Наторяване

По време на цъфтежа, както и през цялото лято се препоръчва наторяване с минерални торове за цъфтящи растения веднъж на две седмици.

Снимки: iStock

Коментирай