Цветя

Зебрина – впечатляващ сукулент

Как да отглеждаме зебрината

03.02.2017г. / 12 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зебрината е невероятно атрактивно растение. Тя е сукулент с много интересни листенца. Те са обагрени в специфични шарки, наподобяващи окраска на зебра. Оттам идва и името на зебрината.

Родината ѝ е Мексико. Зебрината е пълзящо растение, подходящо за отглеждане в сухи и горещи райони. При подходящи условия може да се превърне в най-красивия естествен килим в градината ви. Подходяща е и за отглеждане във висящи саксии.

Местоположение и светлина

Като растение, произлизащо от сухи и горещи райони, зебрината се нуждае от много светлина. Важно е мястото, което ще изберете за нея, да е добре осветено. Изобщо не е задължително да я поставяте на пряка светлина. Зебрината обича и полусянка.

Поливане

От голямо значение е почвата на зебрината да е непрекъснато влажна. Поливайте я всеки ден с умерени количества престояла вода.

Почва

Предвид по-голямото количество влага, което зебрината изисква е нужно почвата да е с осигурен добър дренаж. Тя трябва да съдържа малко пясък в състава си или на дъното на саксията да има ред камъчета, които да дренират почвата. Обикновените градински смеси са подходящи.

Температура

Зебрината предпочита топлината. През зимата не трябва да се оставя навън в никакъв случай, защото не понася температури по-ниски от 12 градуса. Ако растението замръзне ще загине. През лятото понася горещини без проблем. Може да се пулверизира допълнително за постигане на по-висока влажност.

Свързани статии

Подхранване

Тъй като зебрината обича добре подхранената почва е препоръчително да я наторявате всеки месец с минерални торове за сукуленти.

Пресаждане

Зебрината се пресажда много лесно. Нужно е само да отрежете клонка или листенце, което директно да вкорените във влажна и добре подхранена почва. Цъфтеж се наблюдава доста рядко и то при отлични условия. Ако все пак вашата зебрина цъфне, изчакайте да прецъфти преди да пресаждате.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време