Краят на май месец и началото на юни са безопасни за засяване на семена на градински цветя. Любителите на градинарството знаят колко пагубна и унищожителна може да е късната слана за посевите на открито.

Добрата новина е, че има семена, които са устойчиви на измръзване. Засадете някои от следните цветя, за да сте сигурни, че градината ви ще цъфти цяло лято. Те са лесни за отглеждане, не изискват особени грижи, а даряват градинаря с прекрасните си цветове през всичките топли месеци.

Невен, турта (които са от едно семейство), слънчоглед, циния, лунно цвете и грамофонче (които също са от едно семейство) са сред най-устойчивите пролетни цветя, цъфтящи през цялото лято.

Цинията, невенът и туртата могат да се посадят както в саксии и кашпи, така и директно в градината. Слънчогледите изискват повече пространство, заради което се засаждат направо в градината. Лунното цвете и грамофончето са много подходящи за балконски цветя, цветя в саксия, кашпа или направо в градината.

Невен и турта

Туртата и невенът имат репутация на най-лесно отглеждащите се цветя. Неслучайно те присъстват в градинското оформление на редица паркове и градински площи в градовете.

Съществуват много разновидности на тези две прекрасни слънчеви цветя, кое от кое по-красиви. Интересен и едновременно полезен факт е, че тези две цветя отблъскват вредните насекоми и предпазват останалите насаждения в градината.

Подходящи са и за оформянето на цветни лехи, бордюри и като част от цветни градински конфигурации.

Циния

Циниите са изключително красиви цветя с ярки цветове. Засаждат се в торфени смеси за градински насаждения. Отглеждат се в саксии и кашпи, но виреят добре и направо в почвата. Важно е да се засадят на известно разстояние едни от други, за да цъфтят буйно. За най-добри резултати поливайте с минерален разтворим тор за цветни растения.

Грамофончета и лунно цвете

Грамофончетата (Morning glory) и лунното цвете (Moonflower) принадлежат към семейство Convolvulaceae. Те са пълзящи и се превръщат в прекрасна украса за оградата на градината. Цъфтят през цялото лято в розово, наситенолилаво, синьо, червено, бяло.

Слънчогледи

Още по темата

Слънчогледите са символът на усмивката и доброто настроение. Техните цветове и поглед винаги към слънцето създават специален уют в градината. Освен всичко останало те ще ви даряват и с вкусното си семе.

Внимавайте, защото при цъфтежа слънчогледите привличат много птици и насекоми, най-вече пчели, заради което може да се наложи да увиете цветовете с найлон.

Семената се засаждат на разстояние около метър между отделните растения. Посяват се на плитко, около 3-4 см дълбочина. След засаждане се добавя малко минерален или добре обгорял оборски тор. Семената ще покълнат след около 3 до 5 седмици, а самите цветя ще цъфнат след около 10 седмици.

Снимки: pexels.com; pinterest; wikimedia commons