Цветя

Фаленопсис – нежната пеперудена орхидея

Как да отглеждаме фаленопсис у дома?

11.06.2017г. / 06 17ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels

Снимка: pexels

Красивият и нежен фаленопсис е вид орхидея, която често е оприличавана на пеперуда заради приликата на цвета с ефирното насекомо.

Фаленопсисът вирее чудесно в домашни условия, заради което е предпочитан от много любители на домашната градина.

Цветът на фаленопсиса прелива от бели в нежнорозови нюанси като често пъти са смесени или на малки капки. Имат издължена форма, подобна на устни. Срещат се и фаленопсиси в лилаво, червено, оранжево и жълто.

Най-приятното при този вид орхидея е, че цъфти два пъти годишно.

Местоположение и светлина

Филанопсисът обича добре осветените пространства. Важно е обаче да не стои на пряка слънчева светлина, тъй като цветовете му ще прегорят, а листата ще повехнат.

Поливане

Поливането е умерено до рядко. Препоръчително е да се полива с престояла вода на стайна температура. Важно е да не е варовита, а да е мека. В топлите месеци се полива през около 3-4 дни, през зимата периодът на засушаване се удължава до 2 пъти месечно.

В никакъв случай не трябва да се допуска подгизване на почвата, тъй като фаленопсисът е сухолюбиво растение.

Почва

Почвата трябва да е много добре дренирана. Наторява се с минерални торове за орхидеи през около 2 седмици.

Пресаждане

Пресаждането става само когато саксията стане прекалено тясна за филанопсиса. Почвата трябва да е специална смес за орхидеи и да съдържа груби зърнени частици за дренаж.

Важно е след прецъфтяване изсъхналите цветове да се отстраняват, но без стъблата. Те се оставят, а на мястото на старите цветове се образуват нови.

Снимки: wikimedia

Коментирай