Цветя

Плумбаго или саркофай – от какви грижи се нуждае

Как да отглеждаме плумбагото

08.08.2017г. / 08 08ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Плумбаго, наричано още саркофай, е красиво цвете с много интересни цветове. Срещат се повече от 20 вида плумбаго. Произходът на прелестното растение е от Южна Африка. Може да достигне 5 метра височина при подходящи условия.

Плумбагото цъфти на едри съцветия, състоящи се от по-малки цветчета в синьо, бяло или оранжево. Периодът на цъфтеж е дълъг – от лятото почти до края на есента.

Клеоме – цветето паяк

Местоположение и светлина

Плумбагото се нуждае от пряка слънчева светлина без засенчване. През зимата, когато растението се прибира на закрито, се нуждае също от пряко огряване.

Температура

През лятото е препоръчително градусите да не надвишават 25, тъй като плумбагото не обича прекалените жеги. През зимата пък не трябва да са твърде ниски – не по-малко от 10 градуса.

Поливане

През лятото се полива обилно, а през зимата по-оскъдно като пръстта се поддържа леко влажна, в никакъв случай мокра или пресушена.

Почва

Плумбаго не обича прекаленото подгизване на почвата. За целта е важно да му се осигури пропусклив почвен субстрат, който да не задържа влага. Идеалната смес е от равни части чимовка, торф, листовка и малко обикновен оборски тор и пясък.

Традесканция – толкова различна, но винаги красива!

Свързани статии

Влажност

През лятото се пулверизира, за да се повиши влажността на въздуха като се внимава цветовете да не се опръскват.

Размножаване

Плумбаго се размножава чрез резници, които първо се поставят във вода, докато пуснат коренчета, а след това се вкореняват лесно в подходяща широка саксия. Семена се посяват в ранна пролет.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай