Астра или както я наричаме у нас богородичка е красиво тревисто растение с прекрасни цветове. Другото ѝ име е димитровче.

Астрата цъфти в края на лятото чак до октомври. Среща се в розови, лилави, бели, сини, жълти, червени цветове. Наричат я богородичка, защото най-обилният цъфтеж на астрата е около рождеството на Богородица – 8 септември или така наречената „Малка Богородица“.

Дисотис – как да го отглеждаме

Името на растението произхожда от гръцки, на който астра означава „звезда“. Действително цветчетата на димитровчето наподобяват грейнали звездици.

Местоположение и светлина

Богородичката расте на красиви туфи, които се нуждаят от пряка слънчева светлина. Не обича течение. Важно е да се постави на завет.

Поливане

Астрата се полива обилно, но се внимава почвата да не подгизва, защото корените загниват. В летните месеци е задължително почвата винаги да е мокра. През зимата поливането се редуцира, но не много.

Още по темата

Почва

Най-подходяща е почвата, богата на хумус. Саксията на астрата трябва да е широка и не особено плитка. В активния период богородичката се подхранва през 3 седмици с минерални торове за цъфтящи растения.

Фаленопсис – нежната пеперудена орхидея

Температура

Димитровчето обича умерената температура. През зимата презимува много добре дори и при по-ниски градуси. Въпреки това е препоръчително градусите да не спадат под 10.

Пресаждане

Пресаждането се прави през март или април. Растението се поставя в по-големи и удобни саксии, за да може туфата да се разраства свободно.

Снимки: wikimedia commons