Цветя

Ранункулус – бухнало азиатско лютиче

Как да го отглеждаме

05.10.2017г. / 11 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ранункулус или както го наричаме у нас азиатско лютиче е прекрасно цъфтящо растение с още по-прелестни цветове. За родина на ранункулуса се смята Мала Азия, но се среща и по Средиземноморието.

Красотата на това цвете заема своя връх през юни и юли, когато цъфтежът е в апогея си. Азиатското лютиче достига до 50 см височина. Цъфтежът е обилен и много красив, обикновено в жълто, оранжево, бяло.

Местоположение и светлина

Ранункулусът предпочита да бъде на открито място, добре огряно от пряка слънчева светлина.

Дисотис – как да го отглеждаме

Поливане

Полива се умерено, както повечето грудкови цветя. Не трябва да се преполива, защото листенцата му започват да пожълтяват и да вехнат. Почвата не трябва и да съхне твърде много.

Почва

Почвата трябва да е рохка, достатъчно пропускаща въздух и да е добре дренирана. Важно е да е добре обогатена с хранителни вещества.

Температура

Температурата за лютичето трябва да е умерена.

Вистерия или глициния – увивна красавица с прелестни цветове

Наторяване

Наторявайте с минерални разтвори за цъфтящи растения през 3-4 седмици. За предпочитане са разтворите с преобладаващ калий.

Размножаване

В ранна есен грудките се изваждат, почистват се и се подсушават добре. Съхраняват се на проветриво място с умерени температури над нулата. Разсаждат се напролет през март, когато температурите започват да се повишават над 10 градуса.

Снимка: iStock

Коментирай