Цветя

Бертелотов звездан – екзотика от Канарските острови

Как да отглеждаме бертелотовия звездан

10.10.2017г. / 11 42ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бертелотов звездан е растение, характерно за Канарските острови. Счита се за тамошен ендемит, тъй като се среща само там. В другите страни се отглежда като екзотично декоративно растение. От семейство Бобови е, а латинското му наименование е Lotus berthelotii.

За да живее дълго и буйно вашият звездан се нуждае от доста грижи, именно защото не е в родината си.

Подходящ е за висяща саксия заради висящите и леко падащи надолу листенца. Може да се отглежда и в кашпи и продълговати саксии.

Как да отглеждаме руселията

Цветовете на звездана приличат на пламъчета. Цъфти в оранжево и червено. Листенцата са издължени, светлозелени, твърди, приличащи на по-дълги иглички.

Бертелотовият звездан цъфти в ранна пролет – през март и април.

Местоположение и светлина

Важно е звезданът да бъде поставен на добре огряно и осветено от пряка слънчева светлина място, което да наподобява условията на Канарските острови.

Поливане

В периода на израстване звезданът се полива много оскъдно, така че почвата да не изсъхне напълно. В никакъв случай не поливайте много. Засушаването обаче също не е препоръчително, защото листата започват да изсъхват и падат. В активния период засилете поливането, но малко.

Белопероне – красив храст с интересни цветове

Почва

Предвид произхода на растението почвата трябва да е песъчлива, с примеси на глина като основният компонент трябва да е обикновената градинска пръст.

Наторяване

Звезданът се нуждае от непрекъснато подхранване, за да се чувства добре по нашите ширини. Наторява се всяка седмица преди цъфтежа до края на активния период, което означава от февруари до октомври.

Температура

Бертелотовият звездан не понася студа, защото е тропическо растение, растящо по пустинни и скалисти райони. Ето защо в края на есента трябва да се прибере на закрито и топло. Умерената температура в помещението е идеална за него. Градусите не трябва да падат под 10.

Пресаждане и размножаване

Растението се пресажда веднага след цъфтежа.

Размножава се като се взимат резници от върховете и се вкореняват през февруари и март. Важно е температурата в помещението да е над 20 градуса. Нужно е и подгряване на почвата.

Снимки: iStock; wikipedia

Коментирай