Хипоцирта е тропическо растение, което води произхода си от Бразилия и Коста Рика. Тя е красива и интересна със своите сочни и месести цветове. Листата на хипоциртата също са сочни, кожести и наситенозелени.

Цветовете са обагрени в жълто-оранжево. Приличат на целуващи се устни или на малки рибки. Обикновено по време на цъфтежа цялото растение е окичено с малки цветове, които цъфтят през цялото лято до края на септември.

Немезия – най-цветното балконско цвете

Листата на хипоциртата остават винаги зелени и сочни. Растението е многогодишно, не се разклонява особено много, но пък става доста гъсто и буйно. Може да се отглежда и във висящи саксии.

Местоположение и светлина

Изберете възможно най-светлото място за хипоциртата. Тя обича светлината. Не е задължително да е пряка. Дори през лятото се препоръчва индиректна светлина, тъй като слънцето изгаря листата на растението.

Поливане

През лятото поливането е умерено и редовно. Не трябва да се оставя почвата да пресъхне, нито да подгизне. През зимата се полива през няколко дни, колкото да не пресъхне.

Температура

Температурата в помещението през зимата не трябва да пада под 12 градуса. През лятото хипоциртата понася жеги, особено ако и влажността на въздуха се повиши подобно на тропическите райони, от които идва това растение.

Годеция – пищна украса за балкона и градината

Още по темата

Почва

Почвата за хипоциртата задължително трябва да е пропусклива и лека. Добре е почвената смес да съдържа листовка, торф, оборски тор и малко пясък, за да се осигури добър дренаж. Ако забележите и най-малки признаци на заблатяване на почвата, веднага пресадете растението в нова и свежа почвена смес.

Размножаване

Най-лесно размножаването става чрез резници, взети от стъблата на растението. Потапят се във вода, докато покарат коренчета и се вкореняват в рехава, богата на хранителни вещества почва.

Снимки: Pinterest