Цветя

Месембриантемум – растение с много цвят и настроение

Как да отглеждаме месембриантемум

24.04.2018г. / 09 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Месембриантемум е тревисто растение с невероятни цветове, подобни на маргаритки. Цъфти в розово, лилаво, бяло, в смесени нюанси до сини оттенъци.

Родината на месембриантемума е Южна Африка. Среща се и по Средиземноморието, Южна Австралия, Канарските острови. Познати са над 50 вида месембриантемум. Повечето от тях имат плътни, месести листа, подобни на дебели иглички, в които растението събира вода.

Лавдан – красиво цъфтящ храст

Месембриантемумите се делят на едногодишни и двугодишни. Някои от двугодишните имат разстилащи се на по-голяма височина клони. Други цъфтят на огромни бухнали туфи.


Местоположение и светлина

Месембриантемумът обича слънчевата светлина. Поставете го на добре огряно място в дома или на балкона. Важно е да е защитен от течение и силен дъжд, който уврежда цветовете му.

Температура

Месембриантемум предпочита високите градуси. Колкото по-топло е навън през лятото, толкова по-добре. През зимата не понася застудяване. Внасяйте го на топло.


Поливане

Поливането е много оскъдно. В никакъв случай не трябва да се полива ежедневно. Оставяйте почвата да засъхне добре преди да полеете с малко престояла вода.

Почва

Месембриантемумът няма особени претенции към почвения субстрат, освен че трябва да е богато примесен с пясък, който осигурява добър дренаж. Останалото може да е обикновена градинска пръст.

Кореопсис или жълтичка – как се отглежда?

Наторяване

Растението не трябва да се наторява.

Размножаване

Размножаването на месембриантемума става чрез семена. Засяването е през март и април при високи температури на почвата между 15 и 18 градуса. Засяват се направо в саксията с почвения субстрат на плитко, тъй като корените на растението не се вкореняват надълбоко.  

Снимки: iStock

Коментирай