Цветя

Гастерия – сукулент с красиви листа

Как да отглеждаме гастерия

26.04.2018г. / 10 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Гастерия е интересен сукулент, който вирее много добре в домашни условия. Месестите му листенца са много интересни и при повечето разновидности са нашарени с различни светли линии и фигури.

Родината на гастерията е Южна Африка. Съществуват около 80 вида гастерии, всяка от които е много интересна. Листата на някои видове достигат до 15 см дължина, заради което наричат гастерията „волски език“, пише cvetq.info. 

Бромелия – огнена и красива

Гастерията обикновено цъфти през март и април.

Местоположение и светлина 

Като повечето сукуленти гастерията предпочита добре осветените места. Пряката слънчева светлина ѝ се отразява много добре. Важно е да се внимава през лятото обаче, когато слънчевото греене е прекалено силно. Тогава растението трябва да се прибира на полусянка, защото листата му могат да прегорят.

Поливане и влажност

 

Почвата на гастерията трябва винаги да е влажна. Полива се често, но не обилно, за да не подгизне. Изисква се добър дренаж. През лятото листата се пулверизират за повишаване на влажността на въздуха. През зимата поливането почти се спира.

Хавортия – пустинна зеленина

Почва

Почвата за гастерията трябва да съдържа рохкава подхранена градинска пръст, листовка и пясък, който да осигурява добър дренаж. Наторява се с готови смеси за кактуси от пролетта до есента през около месец.

Температура 

Обича високите температури. През зимата не трябва да се поставя в близост до отоплителни уреди, за да не изсъхне, но и не трябва да се държи на много студено. Градусите в помещението не трябва да падат под 12. 

Размножаване

Най-лесно размножаването става чрез издънки, които се изваждат и вкореняват директно в новата почвена смес.

Размножаването чрез семена отнема повече време до поникването – около 2 месеца. Младите растения лесно се вкореняват. В началото се поливат по-рядко с много малко вода, докато се вкоренят напълно. След това поливането се увеличава.

Снимки: iStock

Коментирай