Цветя

Калистемон – вечнозелен с интересни цветове

Как да отглеждаме този храст

16.05.2018г. / 09 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Калистемон е висок градински храст с много интересни цветове. Те цъфтят предимно в червено. Имат пухкава структура и са много интересни.

Листата на калистемона са продълговати, светлозелени, твърди и кожести с до 7 см дължина. Храстът е вечнозелен и може да достигне до 3 метра височина.

Традесканция – толкова различна, но винаги красива!

Цветовете на калистемона са наистина вълшебни. Образувани са от множество тичинки, приличащи на тънки власинки. Формата на цвета наподобява четка за почистване на бутилки.

Родината на калистемона е Югоизточна Австралия.

Местоположение и светлина 

Калистемонът обича да е на много добре осветено от директна слънчева светлина място.

Почва

Подходящата почва за калистемона трябва да е богата на хумус и пясък. Не трябва да е прекалено варовита, защото листата започват да пожълтяват.

Олеандър – сладък аромат за градината

Поливане

В периода на израстване и цъфтеж се полива обилно като се внимава почвата да не остане прекалено мокра. Необходим е добър дренаж, който пясъкът или камъчетата в почвата осигуряват.

Поливането се редуцира след прецъфтяване.

Свързани статии

Наторяване

Препоръчително е калистемонът да се наторява на всеки 2-3 седмици с течен тор за рододендрони в периода от май до август.

Акалифа или котешка опашка

Температура 

Младите растения, които още не са засадени директно в почвата, се прибират на закрито, когато температурите паднат под нулата. Градусите в помещението трябва да са от порядъка на 5 до 10. Важно е помещението да е добре осветено.

Иначе калистемонът обича умерените температури. Понася и жеги.

Размножаване 

Размножаването става чрез семена или чрез резници. Температурата трябва да е около 20-25 градуса, затова се взимат през пролетта и се поставят в мокър пясък. Резниците трябва да са с 5 см дължина.

Снимки: iStock

Коментирай