Цветя

Хемиграфис - зелен килим вкъщи и в градината

Как да отглеждаме красивото растение

06.07.2018г. / 10 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Хемиграфис е тревисто многогодишно растение, което се отглежда в дома или градината заради атрактивните му листа. Разпространен е в Азия и Австралия. На открито се чувства по-добре и бързо намира мястото си около останалите растения в градината. За отглеждане в домашни условия хемиграфисът има някои специфични изисквания. 

Символно значение на различните цветя

Местоположение и светлина 

Мястото, на което ще поставите хемиграфиса трябва да е не особено осветено от пряка слънчева светлина, особено на обяд. Растението предпочита полусянка. Подходящи са северните и източните первази. Най-доброто място за него са добре осветените, но с непряка, разсеяна светлина.



Температура 

Хемиграфис обича топлината. През зимата градусите не трябва да падат под 16-17, а през лятото пък не трябва да надвишават 25, тъй като и горещините не се отразяват добре на растението. 

Поливане 

В активните период на растеж през пролетта поливането е обилно и ежедневно. През есента и зимата поливането се намалява.

Царска бегония – една от най-красивите 


Влажност 

Хемиграфисът предпочита висока влажност на въздуха, особено през лятото в горещините. Препоръчително е през няколко дни да се оросява. Ако го отглеждате вкъщи, а не в градина, през зимата е добре да се поставя върху чинийка с вода за повишаване на влажността. 

Сентполия – кичеста африканска теменужка

Почва 

Подходящата почвена смес за хемиграфис трябва да съдържа равни части пясък, хумус, торф, листовка и обикновен оборски тор. Пресажда се в същата смес в по-голяма саксия през пролетта. 

Размножаване

Най-лесно е чрез резници, взети от стъблата през пролетта и лятото. Поставят се във влажен пясък за 2-3 седмици. След това се вкореняват в почвената смес.

Снимки: istock

Коментирай