Цветя

Сапунче – красиво и лечебно цвете

Как да отглеждаме пенявеца

30.07.2018г. / 07 44ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сапунче (Saponaria), наричано още пенявец, белонога, гърдиче, е красиво и благоуханно цвете с красив цъфтеж. Среща се в обширни територии в Европа, Северна Америка и Азия. Предпочита каменистите и пясъчни райони на континентите. Най-добре вирее на около 1000 м надморска височина.

Гастерия – сукулент с красиви листа

Сапунчето е многогодишно тревисто растение, което пълзи и се разклонява като образува красиви туфи, достигащи до близо 1 метър височина. Листата му са светлозелени, елипсовидни и заострени. Цветовете са разположени в горната част на растението. Цъфти в бледорозови и бели нюанси. Цъфти от юни до септември.

Сапунчето има и лечебни свойства. Отварата от него действа отхрачващо при кашлица и диуретично при инфекции на пикочните пътища.

Местоположение и светлина 

Сапунчето е непретенциозно и се отглежда лесно, тъй като общо взето само се гледа. Предпочита добре осветени места или полусянка. Расте добре и в близост до други растения, ако е засадено в градина.

Почва

Почвата трябва да е богата на хранителни вещества, пясък, оборски тор и да е добре дренирана.

Месембриантемум – растение с много цвят и настроение

Свързани статии

Поливане

Полива се всеки ден умерено.

Температура 

Сапунчето вирее добре при умерени температури. През зимата е добре градусите да не падат под 10 в помещението, в което се отглежда растението. През лятото успешно издържа до 26-27 градуса.

Размножаване

Най-лесно сапунчето се размножава като се разделят туфите, които образува през пролетта. Пресаждането става в почва, смесена с пясък, за да се осигури добър дренаж.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време