Цветя

Айлостера – красив цъфтящ кактус

Как да го отглеждаме?

23.08.2018г. / 09 44ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Айлостера е прекрасен кактус, който радва своите стопани с нежни цветове в огнени нюанси. Родината му е Боливия, но се среща и в Северна Аржентина. Вирее най-добре по склонове на височина от близо 3600 метра. Климатът там е суров, така че този кактус е способен да издържи всякакви предизвикателства. 

Айлостерата има дребно, цилиндрично стъбло с ребрени ивици. Широка е приблизително 2 и половина сантиметра. На височина не расте много. Цветовете се разполагат на върха на стъблото. Те са с големина също около 2 см. 

Мамилария – сладък кръгъл кактус

Цъфтежът е обикновено през пролетта. При подходящи условия може да се задържи няколко седмици. Някои видове цъфтят в розово, тъмночервено, бяло. 


Местоположение и светлина 

Отглеждането на айлостера вкъщи не е никак трудно, защото тя е непретенциозна. Поставете я на много добре огрян от слънцето перваз, така че да се радва на директна светлина през целия ден. 

Ешеверия – един от най-красивите сукуленти

Поливане 

Поливането е желателно да се случва рядко и по малко, с престояла вода. През пролетта поливането трябва да е веднъж на две седмици в съвсем малки количества, докато се появят цветните пъпки. След това водата се увеличава на веднъж седмично. През лятото можете да поставите айлостерата и на открито. 

Температура 

Това е кактус. Той издържа екстремни горещини и засушавания. През зимата не му понасят прекалено ниските температури. Поддържайте около 6 до 10 градуса в помещението. В този период поливането се съкращава до съвсем минимално и оскъдно. 

Опунция или бодлива круша


Почва 

Подходящата почва за айлостерата е смес от лека плодородна почва с малко едър пясък за дренаж и малко дребен чакъл. 

Размножаване 

Съществуват два удобни начина за размножаване на айлостерата. Единият е чрез семена, събрани след прецъфтяване на цветовете. Те се засяват в топла почва с около 15 до 20 градуса температура напролет. 

Другият начин е чрез отделяне на разклоненията, които се взимат и се вкореняват в мокър пясък до поява на корени. След това се засаждат в почвената смес.  

Снимки: istock

Коментирай