Цветя

Тлъстига – красив домашен дебелец

Как да отглеждаме тлъстигата

17.09.2018г. / 08 28ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тлъстигата, позната още като очиток (sedum), е красиво растение от семейство Дебелецови, което цъфти с интересни пухкави цветове, обагрени най-често в розово и лилаво.

Родината на тлъстигата е Южна Америка и остров Мадагаскар. Това великолепно растение с месести листа има разклонено стъбло и кожести зелени листа. Хубавото при него е, че се отглежда и размножава много лесно, което му позволява да вирее успешно и у нас.

Местоположение и светлина 

 

Тлъстигата обича директното греене, затова я поставете на перваз, пряко огрян от слънчева светлина. Може да се отглежда добре и на полусянка.

Поливане 

 

През лятото тлъстигата се полива умерено. Когато почвата започне да изсъхва леко, тогава е време за следващо поливане или през 2-3 дни. През зимата поливането се намалява още.

Температура 

Най-подходяща за тлъстигата е умерената температура. През зимата градусите трябва да са от порядъка на 8 до 14. През лятото не е препоръчително да надвишават 26-27. 

Свързани статии

Почва

Растението има малки корени, защото в дивата природа се вкоренява около и над камъни и труднодостъпни места. Подходяща е почвената смес от равни части хумус, листовка, торф, пясък, който да осигурява добър дренаж.

Размножаване 

Растението се пресажда през 2 години в по-широка саксия със същата почвена смес. Размножава се много лесно чрез взимане на листни или стъблени резници.

Снимки: iStock

Коментирай
Свободно време