Цветя

Баухиния – дърво със съвършени цветове

Как да отглеждаме това растение у дома

13.01.2019г. / 05 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Баухиния е красиво дърво с изящни цветове, което може да се отглежда вкъщи в саксия под формата на храст или ниско дръвче. Родината му е Югоизточна Азия, но вирее чудесно и по нашите ширини. Принадлежи към семейство Бобови.

Цветовете на баухинията са една от причините красотата ѝ да е така пленителна. Те приличат на орхидеи по форма и нюанси. Нетрайни са. Един цвят умира бързо, понякога за ден-два. Но затова пък дървото цъфти от февруари до средата на лятото. Броят им обикновено е голям и падането на отделните цветове не се забелязва особено.

Бамбук на щастието

Дори когато цветовете прецъфтят баухинията не губи своя чар. Листата ѝ също са чудесен неин аксесоар, тъй като са перести, широки, подобни на пеперуди. Интересно при тях е, че вечер се свиват и променят формата си.

Местоположение и светлина

За да расте кичеста и да образува достатъчно цветове баухинията се нуждае от много светлина през цялата година. Препоръчително е през топлите месеци саксията с растението да се изнася на въздух и на пряко огряно от слънцето място.

През зимата баухинията също се нуждае от светлина, затова я поставете на южен перваз, ако имате такъв. Ако не, западен или източен са добър вариант.

Поливане

Баухинията не се нуждае от много вода. Препоръчително е да се полива по-оскъдно и то само когато почвата започне да изсъхва. Преполиването в никакъв случай не е добре за това растение, тъй като то не обича влагата.

Почва

Почвената смес няма кой знае какво значение за баухинията, тъй като тя е непретенциозно растение. Единственото важно условие е почвата да е достатъчно добре дренирана, за да не задържа каквато и да е излишна вода.

Ерика – нежна красота в саксия

Температура

Баухинията не е претенциозна към температурата. Добре е градусите да са умерени през лятото, а през зимата да не спадат под 10-12.

Пресаждане и размножаване

Всяка пролет растението се пресажда в по-широка саксия и в обогатена свежа почва. Размножаването става най-често със семена. Новите растения покълват бързо. След като се пресадят в постоянната им саксия започват да цъфтят след около година.

Снимки: iStock

Коментирай