Цветя

Шефлера – стройно стайно декоративно дръвче

Как да я отглеждаме

05.06.2019г. / 15 02ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Шефлера е растение от семейството на бръшляна. В домашни условия расте като дръвче. Подходяща е и за украса на офиси и просторни салони, защото не е особено претенциозна откъм нужди в отглеждането. Расте бързо и се гледа лесно.

Родината на шефлерата е Австралия. Стъблото ѝ е високо и изправено. Листата са тъмнозелени. Често са обагрени в светли тонове по средата. Ако подрязвате шефлерата, тя ще расте като широк и кичест храст. Ако я оставите да расте на височина, ще добие форма на свещ с по-тънък и източен вид.

Местоположение и светлина

Единственото важно за шефлерата е достатъчното количество светлина. Поставете я на източно или западно изложение, така че да поема достатъчно слънчеви лъчи. Можете да я поставите и в близост до прозорците без притеснение от прякото изложение.

Температура

Оптималната температура за това растение е от порядъка на 18 до 22 градуса. То предпочита умерените градуси.

Поливане

Поливането е умерено и редовно. В по-студените дни може да се пропускат по 2-3 дни, след което се полива при вече леко засъхнала почва. През пролетта и лятото се полива редовно по малко без преполиване. Поливайте с престояла вода.

Свързани статии

Шефлера обича влагата. Пръскайте листата ѝ обилно през лятото за осигуряване на висока влажност на въздуха около растението.

Подхранване

Шефлера се наторява с течни торове за зеленолистни нецъфтящи растения на всеки две седмици в активния период.

Размножаване

Размножаването на шефлерата става чрез семена или резници. Резниците се поставят в смес от пясък и торф. След израстването им се вкореняват в постоянна почвена смес, в която винаги трябва да има и една част пясък, за да се осигури добър дренаж.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай