Цветя

Аспидистра – лесна за отглеждане красавица, която носи късмет на дома

От какво се нуждае това растение, за да ни радва

30.06.2019г. / 07 05ч.
Илияна Николова
Снимка: wikimedia commons

Снимка: wikimedia commons

 

Аспидистра е прекрасно и буйно растение, което омайва със зеленината си. Не са му нужни цветове, за да е красиво, защото е прекрасно само по себе си. Цъфти изключително рядко, а цветовете му са доста незабележими. Родината на аспидистрата е Югоизточна Азия и Япония. Расте там, защото сенчестите и влажни гори му действат чудесно. Принадлежи към семейство Лилиеви. 

Ешолция – лесна за отглеждане украса за градината>>>


Аспидистра е много непретенциозно растение, което я прави идеална за отглеждане от неопитни или начинаещи градинари и цветари. Японците я наричат „семейно щастие“, защото смятат, че носи късмет в дома. 

Листата на аспидистрата са много интересни. Те са твърди и жилести. По тях има бледожълти ивици. Заострени са в краищата и са много гъсто разположени. На височина растението не достига повече от метър. 

Местоположение и светлина 

Аспидистрата не обича светлината. Най-добре вирее под плътна и гъста сянка. Това е единствената претенция на красивото растение. 

Поливане 

Полива се редовно и умерено. През лятото може да се опръсква, за да се повиши влажността около растението, въпреки че високата влажност не е предпочитана от растението. Не е задължително да го правите. Трябва само да се внимава, за да не се преполее, защото загнива. 

Как да отглеждаме здрави и жизнени сукуленти?>>>


Температура 

Умерените температури са любими на аспидистрата. Тя предпочита диапазона между 13 и 20 градуса през нощта и съответно през деня. Големите температурни колебания не ѝ понасят. 

Почва 

Добрият дренаж е задължителен за аспидистрата. Тя не обича прекалената влага в почвата и се нуждае от подобаващо оттичане. Затова в почвената смес трябва да се съдържа и част пясък. Добре е да включва още хумус, чимовка и обикновена градинска пръст. 

Шефлера – стройно стайно декоративно дръвче>>>

Размножаване 

Най-лесно това става чрез разделяне на коренището. Прави се много внимателно, за да не се нарани растението и кореновата система. Младото растение се засажда през април - май. За да е успешно взимането на издънка и прихващането ѝ е необходимо да се изчака, докато тя е достатъчно голяма. Чак тогава се предприема разделяне от основното растение. 

Снимки: wikimedia commons

Коментирай