Цветя

Инкарвилея - красиво цвете за дома и градината

Как да я отглеждаме

02.09.2019г. / 07 50ч.
Илияна Николова
Снимка: wikimedia commons

Снимка: wikimedia commons

Инкарвилеята е много красиво и нежно екзотично цвете. Нейната родина Китай, но се отглежда много успешно и у нас. На височина растението достига 60-80 см. Листата на цветето са дълбоко изрязани, заради което наподобяват тези на папрата. Цветовете наподобяват формата на камбанка и обикновено са обагрени в розово и лилаво. Срещат се и в бледожълто. Цъфти през май и юни.

Местоположение и светлина 

 

Инкарвилеята се нуждае от много светлина. Предпочита добре огряти от слънцето места, но може да вирее добре и на лека полусянка. 

Поливане 

Поливането е умерено и ежедневно. През лятото поливането е задължително всеки ден, а през зимата в неактивния период може и да се разреди. 



Почва 

Почвата трябва да е лека, добре дренирана, може в нея да са подредени и слой камъчета, които да осигуряват добрия дренаж. Пясъкът също е задължителна част от почвената смес. Друго важно условие за почвата е тя да бъде много добре подхранена. Инкарвилеята се нуждае от редовно подхранване с торове за цъфтящи растения всеки месец. Не трябва да се допуска изсъхване на почвата. Тя трябва да се поддържа рохка и добре аерирана. 

Свързани статии

Температура 

Изискванията на инкарвилеята за температурата е тя да бъде умерена. Цветето не понася застудявания и измръзвания. През зимата я прибирайте вътре и я дръжте далеч от отоплителни уреди. Оптималната температура за растението е около 20 градуса. 

Размножаване 

Възможно е както чрез резници, така и чрез семена. Вземете резниците през юли и ги вкоренете директно в рохка подхранена почва. Възможно е да се вкоренят и листни резници. За да повишите влажността на въздуха можете да увиете саксията с найлонов плик и да направите миниоранжерия. 

Снимки: wikimedia commons

Коментирай