Цветя

Гърлица (лимониум) – как да я отглеждаме

Цъфти прелестно и краси дома и градината

16.10.2019г. / 09 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Гърлица, наричана още лимониум, е многогодишно тревисто растение с кичести цветове. Използва се предимно за декорация и оформяне на бордюри и градини. От гърлица успешно се създават групи и туфи, с които да украсите подобаващо градината си.

5 неща, които да правите за растенията си, освен да ги поливате

Това красиво цвете цъфти през цялото лято с богати дребни цветове в ярки нюанси на синьото, лилавото, розовото, бялото. Използва се и за букети.

Местоположение и светлина

Гърлицата обича ярката слънчева светлина. Засадете я или поставете саксията на добре огряно място. Сенчестите места в градината не са подходящи за нея.

Почва

Почвата за гърлицата трябва да е леко песъчлива, рохкава, лека и да съдържа малко глина. Не е нужно да е силно подхранена. Растението вирее в умерено плодородна почва.

Лаватера – нежност и красота в едно

Свързани статии

Поливане

Гърлицата се полива умерено. През лятото поливането е ежедневно, а през зимата може и през ден, като се внимава да не се преполее.

Температура

Подходящата температура за това красиво цвете е умерената. Минималната температура през зимата е 10 градуса, а максималната през лятото – 30 градуса.

Строманте и великолепието на цветните му листа

Размножаване

Размножаването става най-лесно чрез семена. Те се засяват през февруари-март, като през май младите растения са вече поникнали и могат да бъдат засадени на открито.

Снимки: iStock

Коментирай