Цветя

Бабиана – как да отглеждаме красивото цвете?

Особености в грижите за растението у дома

10.01.2020г. / 16 27ч.
Илияна Николова
Снимка: wikimedia commons

Снимка: wikimedia commons

Въпреки че родината на цветето бабиана е Южна Африка, тя вирее добре и у нас. Бабианата е много красива. Цъфти предимно в лилави цветове, но благодарение на богатото разнообразие от над 60 вида, се среща и в други цветове.

Растението достига височина до приблизително 30-40 сантиметра. Листата са къси, мечовидни и мъхести, а стъблата се издигат над тях. Цъфтежът продължава сравнително кратко – през август и септември. За да се удължи продължителността му се налага подхранване с минерални торове за цъфтящи растения.

Инкарвилея – красиво цвете за дома и градината

Местоположение и светлина

Бабианата предпочита добре огрени от слънчевата светлина места в дома. Важно е да е защитена от течение и силни ветрове.

Поливане

Поливането на бабианата е редовно и умерено.

Шибой – най-ароматното цвете в градината

Почва

Подходящата почва за бабианата е добре подхранената. Изисква се редовно наторяване поне веднъж месечно.

Почвата трябва да е добре дренирана, да съдържа малко пясък или камъчета, които да не позволяват да се задържа излишна вода.

5 неща, които да правите за растенията си, освен да ги поливате


Температура

Бабианата се чувства най-добре на сухо и в умерени температури от порядъка на 18-20 градуса. През лятото понася и горещини. През зимата не трябва да се оставя да измръзне.

Ако растението е засадено в градината е необходимо да се извади луковицата, за да презимува и напролет да се засади отново.

Юка – как да я отглеждаме

Засаждане

Засаждането на растението се прави през април или май, когато температурата е вече значително по-висока. Полива се редовно. Почвата трябва да е добре подхранена и примесена с торф.

Кенгурово цвете – красиво, но и с много претенции

Снимки: Wikimedia commons

Коментирай