Цветя

Как да пресаждате растенията си, без да ги убиете

Няколко полезни съвета

15.04.2021г. / 14 08ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Както ние порастваме и с времето се нуждаем от по-големи дрехи, отколкото когато сме били деца, така и нашите растения разширяват обема си, пускат повече корени и имат нужда от повече пространство, за да виреят добре. Ето защо се налага да ги пресаждаме, когато дойде време. Не всяко растение обаче обича пресаждането. Преди да пристъпим към това трябва да сме наясно от какво се нуждае растението, какви са индивидуалните му нужди и особености.

Как да разберете кога растението има нужда от пресаждане?

Растения, които прочистват въздуха вкъщи

1. Корените му са прораснали изпод саксията.

Ако погледнете под саксията и видите, че през дренажните дупки се подават краища на коренчета, това определено е сигнал, че трябва да пресадите растението. Растенията, които предпочитат достатъчно място за кореновата си система, ще ви подскажат, че имат нужда от пресаждане, като забележите, че не виреят особено добре.

2. Корените на растението са започнали да образуват едно голямо коренище.

Друг пример, че е време да пресадите растението си е, когато забележите, че коренището му започва да се втвърдява и да образува един голям корен. На повърхността симптомите могат да са пожълтяване на листата, увяхване, недобро разлистване.

5 невероятни ползи от домашните растения

3. Растението е започнало да расте много бавно.

Когато растението има нужда от повече пространство, за да се развива, но не го получава, то забавя развитието си по естествен път. Ако забележите, че не се развива добре, както е било в началото, значи вероятно му трябва по-широка саксия.

Как да пресадите растението?

Най-напред изберете подходящо място в дома си, защото трябва да имате предвид, че пресаждането е мръсна работа и може да изцапате наоколо. Пръстта за растенията съдържа бактерии, които не бихте искали да се разпръснат по повърхности, които се докосват често от близките ви или се храните върху тях.

Изберете подходящата почва. Не е препоръчително да използвате градинска почва, взета отвън, която да вложите в домашните си саксии. Препоръчително е да подберете подходяща почва за съответното растение, защото всяко от тях има своите предпочитания към киселинност, обогатеност с хранителни вещества, дренажни характеристики.

5 неща, които да правите за растенията си, освен да ги поливате

Свързани статии

Изберете подходяща саксия. Някои растения се нуждаят от плитка, но широка саксия, други от дълбока. Запознайте се с нуждите на съответното растение преди да предприемете пресаждане.

Съвсем леко масажирайте корените. Разделете ги много внимателно, когато ги извадите от старата саксия и почва. Не ги прегъвайте и не ги режете. Някои растения не обичат разделяне на коренищата.

Поставете растението в центъра на саксията. Заобиколете го внимателно с почва. След това я натъпчете с умерена сила, така че да не смачкате коренището, но и да не оставите растението без достатъчна опора.

Растения, които няма да се „обидят“, ако ги пренебрегнете

Полейте растението, но без да прекалявате, така че да не го удавите преди да сте му дали възможност да се адаптира към новите условия.

Коментирай