Козметика и грим

Козметиката на бъдещето – как ще се разкрасяваме след години?

27.07.2012г. / 11 24ч.
Снежана Проданова
Козметиката на бъдещето – как ще се разкрасяваме след години?

Грижата за тялото ще бъде издигната на съвсем ново ниво в следващите години. Вече няма да се налага да ходим при специалисти за сложни процедури. Всичко ще ни е под ръка в собствения ни дом.

Бръчки.

В бъдещето ще избърсваме бръчките от лицето си сякаш са грим. Revance е ботулинов токсин (същият, използван при ботокса и диспорта), който се намазва и прониква в кожата чрез химичен пептид. Може би ще можем и да опъваме кожата си само с гел от хиалуронова киселина.

Косата.

Тепърва предстои откритието на хапче, което да предотвратява бели коси. Заради Gleevec, хапче, използвано за лечението на левкемия, някои пациенти са възвърнали цвета на косата си. Оставяме специалистите по генно инженерство да открият правилните гени и разберат как да ги модифицират, за да изключим боядисването през няколко седмици от плановете си.

Обезкосмяването.

Сбогувайте се със самобръсначките, кола маската и епилатора. Много жени оставиха болката и неудобствата и се обърнаха към лазерната епилация. Вече на пазара се предлагат същите уреди, с които обучените лекари изгарят фоликулите на космите. Предвижда се и лазер, който многократно по-успешно от обикновената самобръсначка ще изрязва косъмчетата.

Кожата.

„Огледалце, огледалце на стената...“ е на път да излезе от приказката и да се закачи на стената в банята ви. Огледало с монтирани сензори ще може да ви каже каква е влажността на кожата, колко е мазна и зачервена. Това, което се изисква от вас е само да допрете сензорите до кожата си и да оставите на технологията от бъдещето да ви посъветва дали да се намажете с крем за овлажняване, или да почистите порите.

Слънчева защита.

За да избегнем мазането на тялото преди плаж, някой ден във всеки дом ще има кабинка (като тези за спрей тен), от която ще излизаме с тънък слой слънцезащитен крем. Или пък сутрин с кафето ще погълнем малко хапче, което ще поправя повредените от UV-лъчите клетки.

Зъбите.

Четкането, изчистването с конец и избелването ще се променят из основи. Хапчета за заздравяване на зъбите ще ни предпазят от кариес. Скоро на пазара ще се появи четка за зъби от ново поколение със слънчева батерия. От четката към устата ще се предават електрони, които ще взаимодействат с киселината в нея и ще премахват бактериите.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай