Тя, звездата

Нора Караиванова: Усмихнати сме по-красиви!

Интервю с певицата за музиката, любовта и живота

20.10.2016г. / 18 00ч.
Илияна Николова
Снимка: личен архив

Снимка: личен архив

Нора Караиванова е един от обещаващите таланти на музикалната сцена в България. Популярност добива с участието си във формата „Music Idol“. От дете се занимава с музика и това е голямата ѝ страст.

Съвсем наскоро излезе и новото общо видео на Нора с колежката ѝ и приятелка Маги Джанаварова – „DIVA“. Новото парче е по музика и текст на Нора Караиванова, за която „DIVA“ е първи проект като самопродуциращ се артист.

Нора е родена в Горна Оряховица, но от години живее и твори в София. Има дълга и успешна връзка с Бисер Иванов, с когото работят заедно и с удоволствие обикалят Европа.

Ето какво разказа Нора Караиванова специално за читателите на Az-jenata.bg:

Какво е да си DIVA и защо избрахте това име за новото си общо парче с Маги Джанаварова?

DIVA всъщност съм го използвала в няколко смисъла. От една страна DIVA като емоционално и душевно състояние, а от друга като сценично поведение или артистичен статус. Така че всеки може да си избере как да възприема смисъла. Въпреки, че бих казала и за двете ни, че имаме по малко от всяко определение – диви по душа и диви на сцената (усмихва се).

Тук искам да благодаря на целия екип, който застана зад този проект, защото всеки един е вложил цялата си енергия и сърце в работата си. Както и на хората, които ни подкрепиха.

С Маги сте едновременно приятелки и конкурентки. На какво те научи приятелството и съвместната работа с нея?

Тя е човек, на когото винаги мога да разчитам и като приятел, и като професионалист. Дори бих казала, че доста от идеите и реализирането по проекта беше инициирано от самата нея. Тя ми е най-добрият приятел и често с нея си споделям много откровени мисли и тайни. Тя е човек, на когото имам пълно доверие и винаги мога да разчитам във всякакви ситуации. Освен това е професионалист, който добре знае какво иска и това прави работата с нея много лесна. Както сме казвали и преди, конкуренцията, която съществува между нас, не ни пречи, а напротив – кара ни да се развиваме и да вървим напред професионално. Аз често се допитвам до Маги за съвети и знам, че тя никога няма да ме подведе.

Какво те вдъхновява?

Черпя вдъхновението си от всяко място и ситуация, в която попадам. Тъй като често се случва, като творец може бързо да изчерпиш идеите си от личния опит, аз ги търся на друго място. Например, някой ми е споделил личната си история и тя ми е въздействала по някакъв начин... или от ситуация, в която съм попаднала в своето ежедневие. Също и красивата музика ме вдъхновява да творя.

Защо избра музиката като свой път в живота?

Музиката е била винаги до мен и е присъствала в живота ми по един или друг начин. Моите баби са пеели в различни хорови формации и са ме възпитавали да уважавам това изкуство. Майка ми пък, като бях дете, ме беше записала на класически балет. Винаги със сестра ми сме пеели – дали в училищни формации или музикални школи. Някак си естествено продължих по този път. Сега като се замисля, въпреки трудностите, които срещам, може би съм направила правилния избор.

Имаш ли си специален ритуал преди излизане на сцената?

Винаги смуча силно ментови бонбони, изпивам една глътка вода и си казвам наум една малка молитва. Засега работи! (усмихва се)

Какви качества трябва да притежава един истински артист?

В днешно време представите доста се объркаха. Според мен за един артист преди всичко трябва да стои изкуството, в което работи, да го прави с желание и с цялото си сърце, без никакви очаквания. Рано или късно този труд ще бъде заплатен както трябва. За съжаление за повечето артисти днес, не само у нас, но и в света, на първо място стои славата, финансовата облага и едва чак накрая изкуството. Много от старите изпълнители на световната сцена затова са оставили толкова ярки следи, просто защото изкуството е било първо за тях.

Ако не беше музиката, с какво би се занимавала?

Нямам никаква идея! Най-вероятно с нещо в техническата сфера или компютри, или телефони, защото средното ми образование е такова.

Какво е лош ден за теб? А хубав?

Сутрин, когато вали и съм сама. Но винаги може да се оправи денят, когато се обадя на приятел, например Маги.

Имаш дълга връзка с твоя приятел Бисер Иванов. Как поддържате пламъка помежду си? Какво обичате да правите заедно?

Направо си е цял брак като се замисля (усмихва се). Хубавото при нас е, че сме от една среда и двамата работим едно и също, и това ни помага, но и пречи понякога, защото често споровете ни са по професионални теми. Той ми е истинска опора и винаги съм разчитала на неговия професионализъм, като музикант и на неговата преценка, като човек. Радвам се, че съм намерила половинката си, защото това рядко се случва, затова и се стремя да го запазя по всякакъв начин.

Какво е за теб любовта?

Любовта е основата на всеки един живот и без нея той би бил изключително празен. Всеки заслужава да бъде обичан и да се научи да обича. Хората днес трябва повече да отворят сърцето си за любовта, защото виждам, че нейното място са заели доста по-негативни емоции и това ни пречи много в ежедневието.

Какво обичаш да правиш в свободното си време? Как минава един твой ден извън работата?

Много обичам да гледам филми или да слушам музика, но сама да откривам нови артисти. Едно от любимите ми занимания е и да се срещам с приятелите си, най-вече ме разтоварват шопинг обиколките, които често си правим с Маги. Тя е единственият човек, с когото мога да си позволя едно 3-4-часово обикаляне по магазините, без това да ни напрегне по някакъв начин.

Какво си пожелаваш за следващите 10 години?

Вдъхновението да не ме изостави, за да продължа да творя. Да са живи и здрави семейството ми и моите приятели, за да могат да ме подкрепят, когато имам нужда. Да продължа да виждам смисъла да живея и да работя в България, защото този казус, дали да остана или да си тръгна, все повече стои пред мен, както и пред много млади хора и силно се надявам заедно да успеем да задържим всеки, който се колебае.

Би ли отправила пожелание и към читателите на Az-jenata.bg?

Не спирайте да мечтаете и да следвате мечтите си, и колкото и да е трудно, всеки ден се будете с усмивка – първо, за да изгоните лошите мисли, второ, така ще ви е по-успешен денят, а и най-важното, усмихнати сме по-красиви (усмихва се)!

Снимки: личен архив

Коментирай